zöldségek

A kertben a növények, zöldségek, gyümölcsök szebbé varázsolhatják az ingatlant. Sokan vannak azonban akik a helyszűke miatt nem megengedhetik meg maguknak a kertben a növénytermesztést. Ilyen esetekben a magas ágyás jelenthet megoldást. Ezért az alábbiakban röviden összegyűjtöttük hogyan készítsünk magaságyást a kertbe és mire érdemes odafigyelni.

Magaságyás alapjának kialakítása

A magaságyás esetében az alap kialakítása a tartósság szempontjából kifejezetten fontos lehet. Ezen a téren az egyik legegyszerűbb és legcélravezetőbb, ha a tervezett ágyás alá hagyományos téglából alakítunk ki egy kicsit magasított alapot.

Ezzel egyrészt védhetjük a leendő magaságyást a felesleges nedvességtől, másrészt a kártevők bejutása is jóval nehézkesebbé válhat, mint amilyen egy vakond is tud lenni.

Megfelelő anyag kiválasztása

A megfelelő alap kialakítását követően a következő fontos lépés a megfelelő faanyag kiválasztása lehet. Ezen a téren széles a merítési lehetőség, hiszen vágott faanyagból (lécekből, raklapból, használt faanyagból is készíthetünk ágyást.

Ezen a téren a legnépszerűbbnek egyébként a raklapok számítanak, amik olcsóbb faanyagnak számítanak, mindenki számára elérhetők és megfelelő magasságot is biztosítanak az ágyások számára.

Anyagok méretre vágása és összeszerelése

Természetesen legyen szó bármilyen faanyagról is, azt alighanem méretre kell vágni, hogy méretpontos ágyást kaphassunk. Szerencsére az asztali körfűrészek forgalmazása ma már megoldott online is, de áruházakban is beszerezhetünk párat, így ez nem okozhat gondot.

A méretre vágott faanyagokat ezt követően megfelelően rögzíteni kell, amihez a legjobb megoldás a facsavar lehet, hiszen ezzel fixen illeszthetők egymáshoz az elemek.

Tartóssá tétel

Amennyiben az ágyás szerkezet fából készül, gondoskodni kell az időtállóságáról is. Ezen a téren fontos szerepe van a belső részek bélésének. Ezzel ugyanis megakadályozhatjuk hogy a nyirkos föld közvetlenül érintkezzen a fával, ami így nem fog elrohadni.

A belső vízhatlansághoz a legjobb megoldás az úgynevezett drénlemez (felületszivárogtató lemez), de ha van maradék vízhatlan fóliánk, azt is felhasználhatjuk.

A tartóssá tétel szempontjából az ágyásokat célszerű alulról is védeni a nedvességtől, erre szolgál lényegében a már korábban említett bontott téglás alap, de térkővel, cseréppel szintén készíthetünk hasonló védőszintet a víz és nedvesség ellen.

Tartósság terén végül, de nem utolsó sorban a külső tartóssá tétel is fontos szempont. A minél jobb tartósság érdekében kezeljük a fát kívülről vízálló anyaggal (festékkel, olajjal, lazúrral), hogy minél tovább hasznosíthassuk az ágyást.

Magaságyás feltöltése

A magaságyás önmagában semmit sem ér, ha nincs benne megfelelő mennyiségű tápanyag. Az őszi időszakban összegyűjtött szerves hulladék például tökéletes, hasznos helyet találhat magának a magaságyásban, de természetesen az év legtöbb időszakában találunk megfelelő forrásokat.

Természetesen ma már a kertészeti áruházakban is találhatunk erre a célra földet, illetve tőzeget, értékes tápanyagforrásokat, de a magaságyás a komposzthatás miatt a kerti zöldhulladékból is kellőképpen feltuningolható, csupán alapos átgondolás szükséges.

A töltés legfontosabb szabálya az, hogy alulról felfelé haladva az egyre gyorsabban bomló szerves hulladékot helyezzük el. Rétegezéskor az ágyás aljára kerüljenek a nagyobb ágak, gallyak. Ezek biztosíthatják többek közt a vízelvezetést és kifejezetten hosszú tápanyagforrást jelenthetnek.

Következő rétegbe kerülhetnek az aprított ágak, majd jöhet az egyéb száraz anyag ami a kertből is kinyerhető, mint a szalma, levágott növényi részek, lemetszett sövény. Az erre helyezett föld, a nedvesség és a hő aztán önmagától beindítja a komposztálási folyamatot, ami aztán értékes tápanyagot adhat a növényeknek.

Összegezve: A magaságyás tehát egy olyan kerti eszközünk lehet, mely hosszú évekig kiszolgálhat minket a növénytermesztés során, így mindenképp megérheti a fáradtságos munkát, ha úgy döntünk házilag szeretnénk kivitelezni egy-két ilyen „ládát”.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert