Talaj készítése szobanövényeknek - Lets leaf

A szobanövények gondozásánál három fontos tényezőre kell odafigyelni, ezek a locsolás, a talaj és a fény. Ezek közül a talaj az, amivel hosszú időre tudjuk meghatározni azt, hogy a növényünk egészségesen tudjon fejlődni.

A legtöbb szobanövény a trópusi éghajlatról származik, ezért célszerű az ottani életkörülményeket “leképezni”, és ennek megfelelően tartani őket. A trópusokon jellemzően laza, sokszor korhadt, elhalt növényi részek alkotják a talaj felső részét.

Ezért érdemes a klasszikus, a boltokban kapható virágföld helyett olyan talajt készíteni nekik házilag, vagy vásárolni olyan földmixet, ami laza, szellős, a nedvességet valamelyest megtartja, de ugyanakkor jó vízelvezetésű, szerkezete groteszk, elnagyolt.

A kertészetekben készen is kaphatunk már trópusi föld mixet, azonban ezt házilag is könnyen elkészíthetjük a következők felhasználásával: perlit, kókuszrost, orchidea földmix, tőzeg, humusz vagy gilisztahumusz, esetleg faszén.

A perlit, kókuszrost, az orchidea földkeverék, esetleg más faháncs, aprólék a talajt lazítja, segíti a szellőzést és így a gyökerek kevésbé rothadnak be.

A tőzeg és a humusz a tápanyagokat biztosítja, ezt egyébként tápoldattal is pótolhatjuk. A faszén pedig szintén a levegőzöttséget segíti, de emellett tápanyagokat is kienged magából, illetve antibakteriális hatása is van.

A házikeverékünket kedvünk szerint állíthatjuk össze a fentiekből, esetleg spagnummohával is “felturbózhatjuk”. Arra érdemes figyelni, hogy a lazaságot biztosítók kb. kétharmad,  a tápanyagot biztosító elemek kb. egyharmad arányban kerüljenek bele. Aranyszabály nincs, kísérletezzünk bátran.

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények