üvegház

Természetesen nem Mekk Elek útján elindulva, mert vélhetően az ilyesfajta próbálkozásnak csakis kétes végeredménye születhet. Viszont maga az ötlet kiváló, és egyáltalán nem bonyolult a megvalósítása. Az pedig, hogy mennyi hasznot hajt alig felmérhető, mert főleg a növényekért rajongóknak kedvenceik épsége felbecsülhetetlen és megfizethetetlen érték.

Na, de miért is olyan nagy ötlet?

Még mielőtt beleugranánk a téma közepébe, azért néhány szót megérdemel maga az elgondolás és annak méltatása. Mert, hogy az üvegházhatásra alapozni megtérülő taktika, s nem utolsó sorban környezetbarát technológia.

A növények jelentős része melegben érzi jól magát, s lehetőleg védett környezetben. Nem egyszer azért pusztulnak el, mert nem sikerül őket időben bemenekíteni vagy olyan helyre tenni, ahol biztonságos körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek.

A váratlanul megérkező ősz, a zord hajnalok és bekúszó mínuszok kifejezetten kiszámíthatatlanok. Könnyen előfordulhat, hogy a nappalok még simogató melegséget árasztanak, ám az éjszakák már a közelgő telet idézik.

S ez az óriási váltás egyrészt nehezen tolerálható, másrészt esélytelen rákészülni. Hacsak az ember nem rendelkezik meteorológiai jósképességgel, de vélhetően erről az esetek jelentékeny százalékában nem beszélhetünk.

De kár lenne csupán a téli hónapok hasznot hajtó találmányaként kezelni az ötletet, hiszen nyáron is jó szolgálatot tehet. A zöldségek például paradicsom, paprika nagyon hálásak a gondoskodásért és a melegért.

Sokszor amikor hivatalosan eljön a palánták kiültetésének ideje bár naptárilag minden rendben, valójában az időjárás abszolút alkalmatlan arra, hogy az épp-hogy szárba szökkent kis életeket óvja-védje-dédelgesse.

Annál kevesebb szomorú dolog történhet, mint amikor a fáradságos munkának, a lelkesedésnek, az izgatott gondoskodásnak elmarad a gyümölcse, vagy a témánál maradva, zöldsége.

A virágok elfagyása is hasonlóan fájdalmas helyzet, hiszen hiába a törődés, ha a fagy zimankós keze védhetetlenül végigsimít a növényeken.

Ám kesergésnek, s főleg mérgelődésnek helye nincsen, mert az üvegház kitűnő megoldás, ami ráadásul tartósságot ígér. Nem egy felépített majd hamar lebomló tákolmányról van szó, hanem egy olyan stramm, masszív építményről, ami bírja a strapát.

Amellett persze, hogy könnyedén biztosítja a hőn áhított és vágyott üvegházhatást. Enyhébb teleken egyébként akár még csodák is történhetnek, már ami a búra alatt növekedő életek milyenségét illeti.

A szerkezet csak profiknak ajánlható?

Nem, egyáltalán nem. Még csak kertésznek sem kell lenni ahhoz, hogy ez a kiváló innováció beteljesítse a hozzá fűzött reményeket. Semmi más nem kell a terv megvalósításához, mint őszinte elhivatottság. És persze szeretet a növények iránt. Na jó, természetesen azért szabad területre is szükség lesz a teljes siker érdekében.

Aki profi szinten foglalkozik ezzel a témával tovább fejlesztheti, árnyalhatja a képet és igazán összetett konstrukciókat is tervező asztalra, végül kertbe álmodhat. De amúgy nincs szükség sem előképzettségre, sem másra a megvalósításhoz.

Miből lesz a cserebogár, pontosabban az üvegház?

Két módon is valósággá válhat a díjnyertes ötlet. Komplett, kész szerkezetek pár pillanat alatt megvásárolhatóak., melyek csak betelepítésre várnak S az egyedi építés lehetősége is fennáll, ami azonban gyakorlatot, tapasztalatot és a témában releváns ismereteket feltételez.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert