madáretető

A lehulló falevelekkel egyidőben egyre több madár jelenhet meg a kertünkben, így felmerülhet bennünk a kérdés: hogy segíthetnénk őket a tavasz beköszöntéig? Hogyan álljunk neki? Mi az, amit szabad, és mi az, amit nem?

Mit (l)ehet?

A madarak rendkívül érzékeny lények, legyen szó ételről vagy folyadékról, úgyhogy jól gondoljuk meg, hogy belevágunk-e etetésükbe! Ha nekikezdünk, ne a Városligetben, kacsákat kenyérrel etető társainkról vegyünk példát, mert a péksütemények nagyobb mennyiségben megölik a madarat, úgyhogy, ha etetünk, olyat adjunk nekik, amivel ténylegesen segítünk a fagyok alatt!

Az etetőkbe bátran tegyünk napraforgómagot, kölest és pörköletlen mogyorót. A bolti cinkegolyót is szeretni fogják, illetve az olyan gyümölcsöket, mint az alma vagy a szőlő. Hulladékot ne tegyünk ki a madaraknak, mert az abban termelődő baktériumokkal is árthatunk szervezetüknek.

Az is nagy segítség lehet, ha ásáskor meglazítjuk a földet és a talált gilisztákat a föld tetején hagyjuk, amiket ők ezáltal könnyebben megtalálnak és elfogyaszthatnak.

Az etető és itató kihelyezésekor ügyeljünk arra, hogy macskáktól védett helyen legyenek, ahol a madarak zavartalanul étkezhetnek. Kis barátaink rendkívül szemfülesek, úgyhogy mindenképpen szemmel fogják tartani környezetüket étkezés közben, de valamelyest nyugodtabbak lesznek, ha nem egy macska-gócpont közelében fogyasztják az általunk kirakott finomságokat.

Ha további tippeket szeretnél olvasni arról, hogy hogyan segítsd át kerti barátaidat a hideg időszakon, kattints a Coloré oldalára!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik