kutya

Az időjárás melegszik, a kertek pedig virágba borulnak, így itt az ideje, hogy a sajátodat is kutyabaráttá tedd! Egy kis tervezéssel és kiképzéssel kutyád csodálatos társ lehet a kertészkedésben!

Kerti biztonsági tippek

 • Mindig felügyeld kedvencedet a kertben!
 • Ellenőrizd, hogy a kerítések biztonságosak-e, és nincsenek-e olyan rések, amelyeken kíváncsi négylábúd átbújhat!
 • Gondoskodj róla, hogy ebed bolha-, kullancs- és féreghajtása aktív legyen!
 • Vess egy pillantást a növényeidre, hogy megbizonyosodj róla, nincsenek-e a kutyák számára mérgező növényeid!

Kutyabarát növények

Minden növény okozhat problémákat a kutyádnak, ha sokat eszik belőle, ezért mindig tartsd szemmel őket a kertben!

Ne aggódj, akkor is lehet gyönyörű kerted, ha négylábúd van! Az olyan növények, mint a levendula, a rozmaring, a körömvirág, a kapor és az édeskömény alacsony kockázatú lehetőségek, így nyugodtan ültethetsz sokat belőlük!

Mérgező növények

Néhány, a kertjeinkben általánosan megtalálható növény különösen mérgező a kutyák számára, ezért kerüld az ültetésüket, vagy gondoskodj arról, hogy kutyád távol maradjon tőlük.

Ezek közé tartozik a krizantém, nárcisz, szarkaláb, rododendron félék, hortenzia, puszpáng, borostyán, leander, angyaltrombita, akácfélék, csillagfürt, babérmeggy, amarillisz, pünkösdi rózsa, begónia, ciklámen, gyöngyvirág, jácint, krókusz, aranyeső, liliom, paradicsom zöld növényi részei, repkény, tuja levelei, tulipán és a tiszafa.

Ha úgy gondolod, hogy kedvenced valami mérgezőt evett, azonnal beszélj az állatorvosoddal! A mérgezés jelei közé tartozhat a hányás, hasmenés, étvágytalanság, légzési nehézség, nyáladzás és a bőrirritáció, attól függően, hogy milyen növényről van szó, és mennyit evett belőle.

Jó ötlet rendszeresen ellenőrizni kutyád szőrzetét, bőrét és fülét, hogy megnézd, nem jelent-e meg bőrpír vagy irritáció rajta. Ez segíthet azt is megállapítani, hogy érzékeny vagy allergiás-e más növényekre.

Kerted szórakoztatóvá tétele

Amellett, hogy a kertet biztonságossá teheted kutyád számára, sok mindent tehetsz azért is, hogy a szórakoztatóbbá tedd számára. Íme néhány ötlet:

 • Biztosíts a kutyád számára különböző szagokat, amelyeket a különféle gyógynövények szagolgatásával fedezhet fel. Ültesd őket különböző magasságokba és pozíciókba, hogy a szél keringhessen és izgalmas illatokat árasszon.
 • Építs olyan tereptárgyakat, amelyek kilátópontokat biztosítanak. Használhatsz vasúti talpfákat, lépcsőket vagy kis padokat.
 • Hozd létre különböző textúrák keverékét az extra érzékszervi stimuláció érdekében. A homok, a fű, a faforgács vagy a kavics mind érdekes helyeket kínál a kutyajátékok és a finomságok elrejtésére, hogy szőrös barátod felfedezhesse őket.
 • A sekély vízfelületek újabb játékos környezetet és hűsítő helyet biztosítanak a forró nyári napokon, de felügyeld rendszeresen!
 • Jelölj ki egy csendes, árnyékos és védett helyet, ahol négylábúd pihenhet és biztonságban érezheti magát!
 • Gyakorolj, eddz és játssz kutyáddal a kertben gyakran!

Kutyád szeret ásni?

Az ásás teljesen normális kutya viselkedés, de ha mindenáron ki akarja ásni a díjnyertes rózsabokrokat, az problémákat okozhat a kertünkben.

Miért ásnak a kutyák egyáltalán?

Sokféle oka lehet annak, hogy a kutyák ásni akarnak. Kereshetik egy csábító szag forrását, terjeszthetik a mancsaikban lévő izzadságmirigyekből származó illatanyagot, feláshatják a talajt, hogy hűvös és kényelmes pihenőhelyet készítsenek, szétszórhatják az ürüléküket, vagy eláshatnak valamit, amit későbbre biztonságban akarnak tartani.

Mivel ez egy teljesen normális viselkedés, ezért, ha megállítjuk a kutyát, hogy ne ásson, az frusztrálhatja vagy felzaklathatja. De ne aggódj, segíthetsz a kutyádnak úgy ásni, hogy az még mindig szórakoztató legyen a számára, miközben megvéded a virágágyásaidat is!

Hogyan készítsünk ásógödröt

 • Válassz ki egy olyan területet a kertben, amelyet a kutyád szívesen használ ásásra!
 • Keress egy stabil edényt (például macskaalmot vagy egy strapabíró műanyag dobozt)!
 • Áss egy elég mély gödröt, hogy a tartály teteje a talaj szintjével egy szintben legyen!
 • Töltsd meg a tárolót a gödörből kiásott földdel vagy használhatsz kutyabarát homokot is!

Ideje ásni

Tanítsd meg kutyádat arra, hogy élvezze az ásást ezen a különleges területen!

Szórj vagy áss el jutalomfalatokat, hogy megtalálja, vagy rejtsd el félig elásva néhány kültéri játékát, hogy ki tudja ásni. Ha elkezdesz kutakodni az ásóládában, valószínűleg a kedvenced is odajön, hogy megvizsgálja, mi történik és lemásolja!

Minél jobban megéri a kutyánknak ásni ezen a területen, annál többször fog visszatérni oda. Ha az eb a kertben máshol kezd el ásni, egyszerűen menj az ásógödörhöz, és kezdj el elrejteni jutalmakat, hogy kutyád odajöjjön megnézni, mit csinálsz. Meg fogja tanulni, hogy akkor kapja meg a jutalmát, ha eljön onnan, ahol ásni készült.

Nincs kerted vagy földes területed, ahol ásógödröt készíthetnél? Csinálhatsz egy benti vagy teraszon lévő ásóládát egy kartondobozból, amelyet aprított újságpapírral töltesz meg. Rejtsd el a kutya játékait és a jutalomfalatokat, hogy kiáshassa őket – imádni fogja!

Meleg időben gondoskodj arról, hogy a kutyád mindig hozzáférjen az árnyékhoz és a vízhez.

Ha van hely, egy pancsolómedence vagy egy sekély vizes medence segíthet hűvösen tartani a kutyád a nagy melegben, és még szórakoztató is!

További tanácsokat találsz a Dogledesign blog oldalán, hogy kutyád boldog és egészséges legyen!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert