kert

A kertészkedés sokaknak csupán egy hobbi, másoknak pedig hivatás – mit érdemes tudni erről a szakmáról? Mi szükséges ahhoz, hogy valaki igazán jó kertésszé válhasson?

Több dologra is érdemes lehet odafigyelni – többek között például arra, hogy pontosan hogyan kell a növényeket gondozni, milyen szerszámokat kell használni, és hogy hogyan kell együttműködni más kertészekkel, szakemberekkel.

Hogyan tanulhatjuk ki a mesterséget?

Ahhoz, hogy igazán jó szakemberekké válhassunk, szükséges lesz könyveket olvasni a témában. Ne aggódjunk – számtalan, jobbnál jobb szakirodalom létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ültetni, locsolni, öntözni. Például, sokan kiemelkedő szakirodalomnak tartják Heidi Lorey könyvét, amely arról szól, hogy hogyan kell télen zöldségeskertet csinálni.

Honnan szerezhetünk jó vetőmagot?

Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a jó vetőmag aranyat ér – e nélkül nem számíthatunk arra, hogy az elültetett mag ki fog csírázni. Elsőként azt érdemes igazán átgondolni, hogy valóban megbízható-e az kereskedő, akitől vásárolni szeretnénk. Amennyiben ténylegesen jó beszállító hírében áll, érdemes lehet tőle vásárolni, ellenkező esetben inkább kerüljük a vételt.

A szerszámok rendkívül fontosak

szerszámok

Kép forrása: Pxhere.com

Nagyon fontos, hogy olyan szerszámokkal rendelkezzünk, amelyek tényleg a legjobb minőséget képviselik. Egy rossz sövényvágóval nem lehet dolgozni – egy életlen ágvágóval pedig nem lehet fákat csupaszítani.

Speciálisabb igények esetén érdemes lehet gépkölcsönzőbe menni, ahol kikölcsönözhetjük a szükséges eszközt – ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás lehet hosszú távon, különösen abban az esetben, ha bizonyos eszközöket csupán időnként szeretnénk használni.

Mekkora kezdőtőkére lehet szükség egy ilyen vállalkozás beindításához?

Vállalkozás nincs kezdőtőke nélkül – érdemes megemlíteni, hogy egy egyszerűbb kertészeti vállalkozás beindítása nem igényel kifejezetten magas összegeket.

Kell vásárolni néhány ágvágót, metszőollót és sövényvágót – ezen kívül nincs szükség igazán másra, persze, egy autó azért nem árt, de ebből sem szükséges a legdrágábbat megvenni.

Ha számszerűsíteni szeretnénk – 2-300.000 Ft elegendő lesz, persze abban az esetben, ha nagyobb vállalkozásban gondolkodunk, akkor ennél többre lesz szükségünk.

Hogyan találhatunk jó kertészt?

A megfelelő szakember megtalálása bizony fontos, hiszen, ha kontárra bízzuk a munkát, akkor annak a környezetünk fogja kárát látni. Sokan Facebook-csoportokban szoktak keresgélni – azonban elgondolkodhatunk azon, hogy tényleg ez lenne-e a legjobb lehetséges megoldás.

Sokak véleménye szerint jobb ötlet lehet hasonló helyzetben egy szakember kereső portállal próbálkozni – ilyen például a Szakiweb, ahol egy komplett katalógusból válogathatunk az alapján, hogy ki mennyire szimpatikus, illetve, milyen értékelésekkel rendelkezik az illető.

Külföldön miben más a kertművelés?

Külföldön más a kertművelés. Gondoljunk csak Ausztriára, Svájcra és Németországra – ahol teljesen más kertészeti kultúra alakult ki, mint a miénk. Ezekben az országokban ténylegesen megbecsülik ezen szakemberek munkáját, és sokkal fejlettebb az agrikultúra is. Nem csoda hát, hogy sok kertművelő külföldön próbál szerencsét, hiszen külföldön jól megfizetik őket.

Melyik egyetemeken lehet ezt a szakmát kitanulni?

Érdemes lehet egyetemi képzésben gondolkodnunk abban az esetben, ha tényleg szeretnénk a legkomolyabb szakemberek közé kerülni. Magyarországon Gödöllőn és Kecskeméten van igazán komoly mezőgazdász képzés, itt lehet a szakma minden csínját-bínját elsajátítani.

A növénytípusoktól a tápanyagokon keresztül egészen a projektmenedzsmentig és pénzgazdálkodásig mindent megtanítanak nekünk, ami ahhoz szükséges, hogy profi gazdákká válhassunk.

Mennyit kereshetsz kertművelőként?

A válasz több mindentől függ, de érdemes szem előtt tartani, hogy a kertészeti munkák soha nem számítottak a legjobban fizetettek közé. Éppen ezért érdemes lehet valami mást is tanulni mellé – például villanyszerelést, kőművességet vagy gipszkartonozást.

Rengetegen, akik kertészeti vállalkozók, valójában mást is csinálnak e mellett, így több szolgáltatásból próbálnak meg megélni.  Érdemes lehet több lábon állni, ez soha nem árt a mai világban!

Összefoglalás

Nem mindenki szeretne hivatásos kertésszé válni – ami valahol talán érthető is, sokan másból keresik a kenyerüket, hiszen rendelkeznek egyéb végzettséggel is.

Mindenképp érdemes lehet arra gondolni, hogy legalább hobbi szinten érdemes elsajátítani, hiszen a saját telkünk kinézetéért igenis felelősséget vállalunk.

Könyvekből, internetes portálokról, valamint fórumokról igenis lehet tudakolózni, és mi is megtanulhatjuk a kertészeti mesterséget legalább alap szinten.

Képek forrása: Pxhere.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik