matematika

Sok embernek bizony nem volt a kedvence a matematika az évek során az iskolában vagy a gimiben. Valljuk be őszintén: azok, akik a földművelést, növénytermesztést választották hivatásuknak, többnyire nem voltak képesek arra, hogy igazán eredményesen szerepeljenek matematikából.

Ez nem is lenne probléma – hiszen, nem mindenki születik matekzseninek. Azonban fontos kiemelni, hogy a matematika tudás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jó döntéseket tudjunk hozni földművesként, állattenyésztőként.

Milyen helyzetekben lehet a matematika nagy hasznunkra?

Íme, lássuk, hogy mikor érhet igazi aranyat a matekos tudás.

Mezőgazdasági gépek vásárlásakor. Előfordulhat, hogy gépekre lenne szükségünk, és érdemes pontosan tisztában lenni azzal, hogy milyen űrtartalmú vagy teherbírású gépre lenne szükség. Ehhez tudni kell például azt, hogy mennyi terményre számíthatunk, amit egy egyszerű szorzási művelettel határozhatunk meg.

Benzinköltség számításakor. Mennyi benzint fogyaszt a gépünk egyetlen kilométer alatt? Na és ha el szeretnénk menni a vásárba, akkor mi a helyzet? Ehhez ki kell számolni, hogy mennyi üzemanyagra lesz szükségünk, és hogy az mennyibe fog nekünk kerülni.

Raktár méretének kiszámításakor. Amikor új raktárra lenne szükségünk, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy tisztán lássuk, hogy abban mennyi termény fér el.

Könnyen előfordulhat, hogy a raktárhelység kicsi lesz egy bővebb termésű évben, ezért lehet szükség arra, hogy tudjunk ezzel kalkulálni. Ehhez a térfogatszámítás rejtelmeibe kell belemélyednünk.

Szükséges vakondháló méretének meghatározásakor. Könnyen előfordulhat, hogy a betolakodó vakondok ellen hálóra lenne szükség, azonban problémát jelenthet, hogy nem tudjuk, hogy a boltban kapható méretek közül melyik lenne a leggazdaságosabb a telkünknek.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy melyik konstrukcióval lenne kevesebb visszamaradó hulladék, ennek köszönhetően a feladat logikailag jóval nehezebb – komplexebb és összetettebb, mint egy egyszerű felszínszámítási probléma.

Permetszer vásárlásakor. Melyik permetszer a legolcsóbb és a legdrágább? Melyik mennyibe kerül? Hogyan számíthatjuk ki a permetszer hatékonyságának függvényében azt, hogy melyik éri meg jobban, és melyik sokkal kevésbé? Itt több tényezőt is figyelembe kell venni, akár integrálást is be lehet vonni a feladatba.

Szükséges-e magasszintű matektudás ahhoz, hogy elboldoguljunk?

Alapvetően a legtöbb probléma megoldásához nem szükséges, de előfordulhat, hogy az egyszerű logika nem lesz elég. Mezőgazdászként általában elég, ha a szorzással és a térfogat, felszínszámítással tisztában vagyunk, hiszen ennél komolyabb munkák nem szoktak előkerülni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom