hőszigetelő függöny

A rezsi csökkentésének vágya talán soha nem volt annyira erős, mint napjainkban. A felhasznált energiamennyiség mérséklése már évek óta a globális célkitűzések között szerepel.

Hogyan spóroljunk a fűtéssel?

A rezsi csökkentésének vágya talán soha nem volt annyira erős, mint napjainkban. A felhasznált energiamennyiség mérséklése már évek óta a globális célkitűzések között szerepel. Hiszen ha egyetlen háztartásban érzékelhető a változás, az az egész világra pozitív hatást gyakorol.

Elég csak belegondolni abba, hogy a sok kicsi bizony sokra megy. A kérdés már csak az, hogy mi jelenthet megfizethető, mégis tartós megoldást minderre? A hőszigetelő függöny az egyik leginkább releváns válasz erre a dilemmára.

Mi az, ami egyetlen függönnyel megoldható?

Sok minden. Sokkal több dolog annál, mint amire a legtöbben elsőre gondolnak. Egyrészt a hőfüggöny a nevéhez hűen pazarul teljesít a hőszigetelésben. Ez pedig nemcsak bőrön érzékelhető következményekkel jár együtt. A pénztárcák is hamar megérzik az átalakulást.

Napjainkban, a folyamatosan növekvő energiaárak mellett ez olyan előny, amit kár lenne nem kihasználni. Főleg, hogy túl a hasznosságán, megkérdőjelezhetetlenek az esztétikus tulajdonságai. Jól néz ki, öltözteti a teret, és fokozza a kellemes hangulatot. Erre képes egyetlen egy, tudatosan megválasztott textília.

Túl az energiatakarékos fejleményeken, nem hagyható szó nélkül a hőszigetelő függöny másik jellegzetes tulajdonsága. Ez pedig a hőn áhított hangszigetelés. A kinti zajok végre nem juthatnak be, ezáltal mind a nappalok, mind az éjszakák sokkal nyugodtabbá válhatnak.

Másrészt bentről sem szűrődhetnek ki könnyen beszélgetésfoszlányok, így az otthon intimitása, meghittsége megőrizhető. Kevesen tudják, hogy a zajszennyezés napjaink egyik legtöbb problémáját okozó népbetegsége. Százmilliók szenvednek tőle, de csak nagyon kevesen döbbennek rá arra, hogy mi áll a tüneteik hátterében.

Stressz, álmatlanság, fejfájás, fülzúgás. Ezek mind olyan jelzések, amik utalhatnak arra, hogy az idegrendszer túltelítődött zajokból. Még jó, hogy a megoldás egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnák. Még csak füldugóra vagy nyugtatóra sincsen szükség a sikerhez. Pusztán egy optimális paraméterekkel megáldott függönyre. Azért ez újfent költséghatékony jó hír.

Végül, de nem utolsó sorban a hőszigetelő függöny megjelenése nem hagyható figyelmen kívül. Önmagában a jelenléte rengeteget adhat hozzá a térhez. Kopár környezetben konkrétan aranyat ér a felbukkanása. De színes, rendezett otthonokban is jól mutat.

A kisugárzása nagyban hozzáadhat a vonzó atmoszférához. Ahhoz a környezethez, ahol jó lenni, jó érzés időt tölteni. Egy valamire célszerű a kiválasztásnál odafigyelni. Ha a függöny a legkésőbb érkező textília, akkor jó, ha színével igazodik a többi kelme árnyalatához. Kis eltérések abszolút beleférnek, viszont a túlságosan jelentős kontrasztokat kevés helyiség képes elviselni ízléses végeredménnyel.

Jöjjön a szabócenti!

Ahhoz, hogy a hőszigetelő függöny minden egyes pozitív tulajdonsága felszínre törhessen, elengedhetetlen a paraméterek testre szabása. Nagyon nem mindegy, hogy a textília milyen hosszú és széles. Sokan ezen a ponton rontják el, mert úgy vélik, hogy a mérés megfelel szemmérték szerint. Úgy nagyjából. Körülbelül. Ez azonban téves elképzelés.

Jelen esetben kizárólag a precízen megállapított adatok azok, amik elfogadhatóak. Így aztán a szélességet illetően mindig ildomos a nyílászáró szélességének másfélszeresét alapul venni. Ez a minimum. A hossz pedig annál jobb, minél hosszabb.

Logikusan minél jobban be és le tudja fedni a függöny az érintett nyílászárót, annál eredményesebb a szigetelésben. Természetesen a radiátorra nem lóghat rá a textília, de ezen kívül nincsen egyéb megkötés.

Azt azért érdemes tudni, hogy a hőszigetelő függöny nem tartozik a legkönnyebb kelmék közé. Konkrétan kifejezetten súlyos „jelenség”, ami nem véletlen. Az anyag vastagsága, sűrűsége kulcsfontosságú akkor, amikor a cél a teljes siker. Márpedig a hőszigetelés kizárólag megfelelő anyagkörnyezetben valósulhat meg.

Nyilván minél vaskosabb egy textília, annál nehezebb is egyben. S ez nincsen másként a hőszigetelő variáció esetében sem. Ez annyiban mindenképpen releváns információ, hogy a rögzítés módja külön figyelmet igényel. A karnisnak el kell bírnia ezt a súlyt anélkül, hogy eldeformálódna, vagy idővel torzulna.

Ráadásul arról sem jó ötlet megfeledkezni, hogy jó esetben, ha minden körülmény adott, akkor a függöny évtizedeken át szolgálhat. Vagyis a karnisnak ilyen értelemben is bírnia kell a strapálást, jelentős súly ide vagy oda.

Hol szökik el leggyakrabban a hő?

A hőszigetelő függöny elhelyezéséhez azt is célszerű felmérni, hogy melyek a lakás leggyengébb pontjai. Az ablakok általában díjnyertesek ezen a területen. De az ajtók is gyakran ringbe szállnak a „leginkább huzatos nyílászáró” címért.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a cél a fűtésen való spórolás, akkor nem elegendő pusztán az ablakokat függönnyel öltöztetni. Az ajtók sem maradhatnak ki a szórásból. Egészen pontosan többnyire a bejárati ajtó szorul a legnagyobb védelemre.

Ha ezek után a hőszigetelő függöny munkába állhat, akkor gyakorlatilag a néhány hét alatt tapasztalhatóvá, érzékelhetővé válhat a gazdaságos energiafelhasználás, minden  pénztárcabarát előnyével egyetemben.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert