Szobanövények

Hogyan szaporítsuk magról szobanövényeinket?

magvetés
Kép forrása: Pixabay.com

A szobanövények szaporítása magról

magvetés

Kép forrása: Pixabay.com

Korábbi cikkünkben a szaporítás általános tudnivalóiról, valamint módszereiről írtunk. Alábbi írásunkban a magról történő szaporítással szeretnénk megismertetni olvasóinkat.

A szobanövények széles skáláját, és ezek hibridjeit magról is szaporíthatjuk. Általánosságban elmondható, hogy minél frissebb egy mag, annál nagyobb az esélye, hogy kicsírázik.

A magok lehetnek sötétben csírázó, és világosban csírázó magok, ezt a magok zacskóján feltűntetik, mivel eltérő módon kell eljárnunk velük. A sötétben csírázó magokat földdel kell borítani, míg a világosban csírázókat nem.

Szintén feltűntetik, hogy a magot vetés előtt szükséges-e beáztatni, valamint azt is, hogy mennyi az adott növény optimális csírázási hőmérséklete (min. 18fok, max. 28fok). A kisebb magokat célszerű szaporító tálakba, míg a nagyobbakat duzzadó tőzeg-cserépbe vetni.

Vetés duzzadó tőzeg-cserépbe

  • a mini melegház táljába, helyezzünk tőzeglapokat, majd locsoljuk meg őket langyos vízzel, amikor megduzzadtak, a felesleges vizet öntsük le
  • a duzzadó tőzeg-cserepekbe 1cm-re mélyre nyomjuk bele a magot, és takarjuk le ültető földdel
  • a melegházat, világos és meleg, de nem közvetlenül napsütötte helyre helyezzük, majd tegyük rá a fedelét
  • ha a csírázás sikeres utána szellőztessünk gyakrabban, mivel a keletkező és lecsapódó pára növények rothadását okozhatja
  • növeljük a fejlődő palánták térállását

Vetés szaporító tálba

  • a tál aljába készítsünk a víz elvezetésére szolgáló drénréteget kavicsból vagy duzzasztott agyagból, erre a rétegre kerüljön a föld, az edény pereme alatti 3cm magasságig
  • a föld elsimítását követően alakítsunk ki benne barázdákat, és helyezzük beléjük a magokat
  • a sötétben csírázó magokra szitáljunk földet, és finoman nyomkodjuk le, a fedőréteg vastagsága, a magok átmérőjének duplája legyen
  • nedvesítsük át enyhén a földet, permetezzünk rá langyos vizet, majd fedjük be a veteményes tálat, saját fedele, fólia vagy egy üveglap segítségével

Hogyan osszuk el a nagyon apró magokat?

Erre két módszer is rendelkezésünkre áll. Az egyik, hogy a magokat elkeverjük finom homokkal és úgy szórjuk a barázdába. A másik lehetőség, hogy egy papírlapot meghajlítunk V-alakban, az így kialakított vályúból pedig a barázdába szúrjuk a magokat.

Tűzdelés

  • Amikor a palánta két szik és két valódi levelet visel, akkor tűzdelni kell. Járjunk el körültekintően!
  • első lépésként lazítsuk ki a palántát a földből a tűzdelőfa vékonyabb felével
  • rövidítsük meg egy kicsit a gyökerek végét
  • a szaporító cserép földjébe fúrjunk lyukat a tűzdelőfa vastagabb felével
  • a levelek magasságáig fedjük be földdel a csírát, majd finoman nyomkodjuk körbe

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények