kutya

Nincs is szebb látvány, mint egy ragyogó zöld pázsit. A kertünk szépségéért azonban rendesen meg kell dolgozni. Ahhoz pedig, hogy a természetes állagát megőrizzük még több időbeli-, munka-, adott esetben pedig pénzráfordítást igényel. Ugyanakkor, tegyünk is meg bármit, a kedvencünk hamar tönkreteheti minden munkánkat.

A kutyapisi sajnos kifejezetten negatívan hat a kertünk és így a pázsit állapotára is. A gyerekbarát kutyák esetében különösen nagy a veszély, amikor is a kedvencünk huzamosabb időt tölt játékkal a legkisebb családtagokkal.

Persze ilyenkor nem csak a kutya vizelete okozza a problémát, hanem a játék hevében történő sérülések is. Hancúrozás a fűben, kaparás, vagy csak a hosszabb ideig történő henyélés a pázsiton, bizony már ezek is ártalmasak lehetnek.

A legrosszabb azonban a nem kívánatos helyre történő ürítés a kutya részéről. Teljesen kiküszöbölni talán nem is lehet a dolgot, de nagy mértékben hozzá járulhatunk kertünk természetes állagának megőrzéséhez azzal, ha figyelembe veszünk pár praktikát.

A kertben gyerekeinkkel hancúrozó kutyusok esetében kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, de ha betartunk pár alapszabályt, akkor ebben az esetben is lehet segíteni.

Ha már a kutyusoknál tartunk, a kölyköknek kevésbé veszélyes a vizelete, mint a felnőtt kutyáké. Az ok pedig a táplálkozás. Az érett ebek ételfogyasztásának jó részét különböző húsokból származó fehérjék teszik ki.

Ennek a következménye, hogy a vizelet nagy mennyiségű nitrogént és foszfort tartalmaz, a kémhatása pedig savas, így rendkívül hamar kisárgíthatja a füvet, arról nem is beszélve, hogy dísznövényeket is roncsolja.

Hogyan óvhatjuk meg pázsitunkat a kisárgulástól?

Tűz oltás….

Az említett vizeletben lévő ásványi anyag tartalom könnyen csökkenthető azzal, ha a kutya pisijét lelocsoljuk egyszerű csapvízzel.

Elég macerás a dolog, de ha éppen az orrunk előtt történik meg az esemény, akkor mindenképpen próbálkozzunk meg vele. A víz felhígítja a nitrogén és foszfor tartalmat, ami miatt a pázsit nem- vagy legalábbis kevésbé fog kisárgulni.

Itassunk minél több vizet az ebbel

Meglepőnek tűnhet, de a vizeléssel járó problémákra az egyik megoldás, ha sok vizet itatunk a kutyával.

Pontosabban szólva, ha elegendő folyadékot iszik az eb, akkor kevésbé koncentrált formában fordulnak majd elő a vizeletében a fűre káros ásványi anyagok. A kicsi ebeknél főleg így van ez, de a meglett kutyáknál is jó módszer. Persze ez a kutya természetétől, és főleg a napi folyadék igényétől is függ. Mindenesetre mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ne csak vészhelyzetben locsoljuk

A fű megóvására hasonlóan eredményes lehet, ha nem a kutyát, hanem a pázsitot locsoljuk napi rendszerességgel.

Amennyiben megfelelő mennyiségű vizet kap a fű, úgy a számára káros anyagokat, mint a nitrogént és foszfort is kisebb koncentrációban kapja meg, mivel a talaj hatékonyabban vezeti el, oldja fel azokat.

Ugyanakkor óvatosan a dologgal, hiszen az se jó, ha túl sok csapadék éri a növényeket, mert az szintén a nem kívánatos vegyületek koncentrációjához vezethet.

Minél több sétáltatás

Akár a társasházak, úgy a kertes, avagy családi házak esetében is nagyon fontos a kutya sétáltatása. A legpraktikusabb módszer arra, hogy megkíméljük a növényeinket a kutyapisitől, az az, ha arra szoktatjuk a kedvencünket, hogy a sétáltatás alatt végezze el a dolgát és ne otthon. Ehhez azonban minimum napi kétszeri közös séta szükséges.

Nevelés

Legutoljára hagytuk a legegyszerűbb módszert. Úgy kell nevelni a kutyát, hogy csak azokon a helyeken vizeljen, ami számunkra ideális és elfogadott.

A legegyszerűbb a kert egy eldugottabb sarkában kialakítani egy részt, és oda szoktatni az ebet, hogy ott végezze el a kis- illetőleg a nagy dolgát.

A kutya vizelete kártékonyan hat a kerti növényeinkre és így a pázsitra is. A vizeletben található nemkívánatos ásványi anyag tartalom kisárgítja, kiégeti a füvet.

A dolog ellen többféle módon védekezhetünk, ilyen a szigorú nevelés, a sétáltatás, de megoldás lehet a fű intenzívebb locsolása is, illetőleg az, ha a kedvencünkkel minél több folyadékot itatunk.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert