szilveszter

Az emberek számára már régóta létező, nagyon kedves hagyomány az, hogy a naptári év végének közeledtével számot vetnek az adott év eredményeivel és megragadják az új év kezdetét arra, hogy megfogalmazzák céljaikat is.

Sajnos azonban sokan elbuknak az újévi fogadalmak megvalósításával. Vajon hogyan lehetne ezt jól kihasználni?

Először is, miért éppen szilveszter?

Az elmúló év tökéletes lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk egy, még jól átlátható és belátható szakaszra az életünkből, s ezért reálisan képesek vagyunk értékelni a teljesítményünket, az emberi és érzelmi sikereinket, illetve kudarcainkat is.

Elszámolhatunk a veszteségeinkkel, és lehetőséget kapunk összefoglalni azt is, hogy mennyi örömöt és élményt kaptunk és szereztünk egy hosszú év alatt. Ez nem mindig könnyű, de ha elakadnánk, akár az Online pszichológiai tanácsadás segítségével is rálelhetünk a helyes útra.

Az év kezdete pedig azért ideális időpontja a változásnak és az új célok megfogalmazásának, mert egy kezdetet jelképez, amikor újra lehetőséget kapunk arra, hogy úgy tekintsünk az előttünk álló egész évre, mint egy tiszta lapra, amit még csak most fogunk teleírni.

Miért hasznos az értékelés és a tervezés?

Azok az emberek, akik nemcsak a pillanatnak élnek, hanem képesek tudatosan megélni és megtervezni az életüket, azok sokkal nagyobb elégedettséget tudnak átélni akkor, amikor sikerül teljesíteni a kitűzött céljaikat.

Ráadásul az, ha tisztán látjuk a hibákat és kudarcokat is, s képesek vagyunk megérteni az eseményekkel kapcsolatos érzéseinket, akkor sokkal kevésbé leszünk kiszolgáltatva az élet sodrásának, és még a negatív dolgokat is megtanulhatjuk hasznosítani.

Hiszen téves elképzelés az, hogy annak, aki sikeres, nincsen rossz tapasztalata vagy élménye, az mindenkinek van. Csupán megtanulta azt, hogy hogyan lehet a saját hasznára fordítani a megélt eseményeket, tapasztalatot gyűjt, és mindenben megoldásra váró feladatot, sőt, akár jövőbeli célt lát.

Tehát minden csak rajtunk múlik? Akkor miért buknak bele olyan sokan?

Az összegzés és a tervezés egyformán helyes és pozitív hatással lehet az életünkre. Azonban csak akkor, ha megfelelő módon csináljuk.

Hiszen hiába döntöm el, hogy holnaptól egészséges leszek, lefogyok, nem dohányzom, sikeres leszek és tökéletes szülő. A célok így túlságosan megfoghatatlanok, éppen ezért teljesíthetetlenek is. Ha pedig a kitűzött cél nem váltható valóra, akkor biztosra vehetjük, hogy fel is fogjuk adni.

Hogyan határozzuk meg helyesen a céljainkat?

Némi önismeret és reális értékelés segítségével meghatározhatjuk azokat a területeket, amelyeken változtatni szeretnénk.

Az általános fogadalmak helyett fogalmazzuk meg egészen konkrétan a céljainkat! A fő célokat számszerűsítsük, az elért eredményeinket pedig becsüljük meg, és minden egyes nap tegyünk valamit a cél érdekében! A sprint helyett készüljünk hosszútáv-futásra, mert változni, változtatni nem könnyű.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom