leander

Tudnivalók a teleltetéshez

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander Dél-Európa mediterrán területein őshonos növény, mely hazánkban is töretlen népszerűségnek örvend.

A gyenge fagyokat, kb. -5fokig elviseli, de azért, hogy megóvjuk növényünket teljes pompájában, az itthoni klíma miatt teleltetni kell. A teleltetés történhet védett helyen a szabadban, vagy pedig egy zárt helyiségben.

Teleltetés pincében

leander

Kép forrása: Pixabay.com

Ha úgy döntünk, hogy bent teleltetjük a leandert, egy nem túl sötét, 4-6fok körüli helyiségben, például pincében tegyük. Mielőtt elhelyeznénk téli pihenőhelyén, ellenőrizzük a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találunk, távolítsuk el őket.

Lehetőség szerint először vegyszermentes megoldással próbálkozzunk, amennyiben, ez nem oldja meg a problémát, használjunk rovarölő szert. Ha nem találtunk kártevőket, akkor is célszerű a növényt megtisztítani a kosztól, szennyeződésektől.

Ősszel a teleltetést megelőzően elvégezhetjük a növény metszését, ha nem szeretnénk ősszel metszeni, akkor kora tavasszal tehetjük meg. Tavaszi metszés esetén a virágzás kicsit későbbre tolódik.

A teleltetés során, ne tápoldatozzunk, és az öntözés mennyiségét is csökkentsük, csak épp annyi vizet adjunk, hogy ne száradjon ki a növény földlabdája.

Teleltetés szabadban

leander

Kép forrása: Pixabay.com

Abban az esetben, ha Magyarország enyhébb vidékein élünk, a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is átvészeli a telet.

A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltessük, úgy, hogy a cserép alatti padlót szigeteljük, például polisztirol lap segítségével. A növény ágait kössük össze, hogy az ágrendszer ne sérüljön, de kisebb helyet foglaljon el.

A cserepet szintén szigeteljük, erre a legmegfelelőbb módszer az, ha körbetekerjük buborékfóliával. Arra figyeljünk, hogy hagyjunk egy kis helyet az öntözőkanna számára.

Az ágrendszert hálóval borítsuk be. Ha több növényt teleltetünk együtt, érdemes őket egymáshoz tolni, így egymást is óvják. Ha a fagyok már megszűntek, elkezdhetjük kiköltöztetni a leandert.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Szépzöld

További olvasnivaló: Leander gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények