dália
dália nagyobb kép

Kép forrása: Pixabay.com

kánnák (rizómás), a kardvirágok (hagymagumós), és a dáliák (gumós) hagymagumóit, gumóit vagy rizómáit a földből kiásva a megfelelő körülmények között teleltetni kell. A kiásásra, akkor érkezik el az idő ősszel, amikor a növény föld feletti részei teljesen elszáradnak, és elbarnulnak.

A kiásott gumókról, hagymagumókról vagy rizómákról először távolítsuk el a rájuk tapadt földet, majd pedig terítsük őket ki, hogy teljesen megszáradjanak. Vizsgáljuk át őket egészségesek-e, nem ütötte-e fel fejét penész vagy rothadás.

A beteg hagymagumókat, gumókat vagy rizómákat azonnal dobjuk ki, így megelőzve a fertőzés terjedését.

A tárolásra, leginkább egy fából készült láda alkalmas, amibe egy réteg homokot, tőzeget, vagy fűrészport terítünk. Ebbe kerüljenek a megtisztított, megszárított hagymagumók, gumók vagy rizómák úgy, hogy kis távolságot hagyunk közöttük.

A láda számára keressünk, hűvös, száraz és sötét helyet, ahol kb. 10fok a hőmérséklet. Erre a célra a pince a legmegfelelőbb. A tél folyamán is ellenőrizzük néha a hagymagumókat, gumókat és rizómákat, és azonnal távolítsuk el azt, amelyik penészes, vagy rothad.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert