átültetés

Tudnivalók a szobanövények átültetéséhez

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Ahhoz, hogy növényünk szépségét élvezhessük, sokat kell törődnünk, azon részeivel is, melyeket nem látunk. A legfontosabb, hogy az ültetőközeget – leggyakrabban a virágföldet – megfelelő állapotban tartsuk, így a gyökérzet egészséges legyen, fel tudja venni a szükséges vizet, tápanyagot és megtartsa a növényt.

Miért kell átültetni a szobanövényeket?

Átültetésre legtöbbször akkor van szüksége egy növénynek, ha „kinőtte” a cserepét. Ez a gyakorlatban jelentheti, hogy a gyökerei teljesen beszőtték a földlabdát illetve azt, hogy a zöldtömeg már nagy és súlyos, aránytalan a cserép méretéhez képest. Persze gyakran a két eset együtt jelentkezik.

Ha csak a zöldtömeg nagy és olyan növényről van szó, ami metszhető, akkor ez is megoldást jelenthet. Célszerű frissítenünk vagy cserélnünk a növény földjét akkor is, ha nagyon tömörödött, áporodott.

Mikor lehet átültetni a szobanövényeket?

Átültetéskor, ha virágos növényről van szó, a virágzási időt mindenképpen kerüljük el, az optimális időpont egyéb esetben tavasz kezdete után van.

Milyen az igazán jó ültetőközeg?

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Ezt otthon, akár magunknak is előállíthatjuk, de ez a ritkább eset, úgyhogy kevés kivételtől eltekintve praktikusabb a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket használni.

Itt nem ajánlott spórolni, mert később csak kárunk lesz belőle, ezért érdemes legalább a közepes árfekvésű árukból választani. Sok növényhez készítenek (pl. orchideák, kaktuszok, azáleák) speciális közeget, ha van rá lehetőségünk válasszuk ezeket.

A közegünk akkor megfelelő, ha: levegős, tápanyagban gazdag, átereszti a vizet, de egyúttal jó vízmegkötő és kémhatása enyhén savas (ez 5-6,5-ös pH-t jelent). Otthon vagy az áruházakban legtöbbször különböző virágföldekkel, agyaggolyóval és rostos tőzeggel találkozunk, mint közeg.

A virágföldek általában tőzegből, homokból, agyagból és perlitből vagy hungarocell pehelyből állnak. Ezek különböző arányú keveréke a legtöbb növény számára tökéletesen megfelel.

Barátkozzunk meg az agyaggolyó használatával!

agyaggolyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lucis

Ezeket kombinálhatjuk az agyaggolyóval, mely itthon még kevéssé elterjedt. Pedig nagy hasznát vehetjük a használatának. 

Előnye, hogy szilárd szerkezetű, és porózus anyag, mely felveszi a felesleges vizet, és ha kell, leadja azt. Többféle módon használhatjuk: szórhatunk belőle a földlabda tetejére, és amellett, hogy díszít, csökkenti a víz elpárolgását.

Ha a cserép aljára szórunk belőle, körülbelül egy ujjnyi vastagságban, egy vízelvezető réteget hozunk létre, ezzel megakadályozhatjuk, hogy túlöntözés esetén a szobanövényünk földje túlzottan átnedvesedjen, mert a felesleges vizet – bizonyos mennyiségig – felveszi az agyaggolyó. A rostos, durvább tőzeget, csak ritkábban használjuk, leginkább az orchideáknak szánt közegekben találkozhatunk vele.

Átültetés lépésről-lépésre

Előkészületek

Az új edényt úgy válasszuk meg, hogy az átmérője kb. 2 cm-rel legyen nagyobb, mint a régié volt. Ha nagyon száraz az átültetendő növényünk földje, mielőtt nekikezdenénk a folyamathoz, kicsit öntözzük meg.

A növény eltávolítása a régi kaspóból

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Ha kis termetű, kerámia- vagy, műanyagkaspós növényről van szó, kezünkkel takarjuk el a földlabda tetejét, fordítsuk fejjel lefelé a növényt és óvatosan rázzuk ki a cserépből. Ha viszont olyan műanyag tartóban van, amit nem akarunk újra felhasználni, nyugodtan vágjuk fel.

Nagy növényeket úgy szabadíthatunk meg legkönnyebben a kaspójuktól, hogy míg valaki enyhén megemeli a növényt, mi két (ökölbe szorított) kézzel óvatosan leütögetjük.

A gyökérzet ellenőrzése

Ezután nézzük meg a gyökérzet állapotát, és csak akkor távolítsunk el belőle, ha vannak elpusztult részek. Egyéb esetben csak kicsit lazítsuk meg.

A növény beültetése

Mielőtt az új tartóba helyeznénk a növényt – ha tálca nélküli, zárt kaspós megoldást választunk – tegyünk az edény aljába 1-2 ujjnyi vastagságban agyaggolyót, valamint távolítsuk el a szobanövényünk földlabdájának legfelső, összetömörödött rétegét.

Erre kerüljön annyi föld, amennyire ráhelyezve a növényt, a földlabda teteje és a cserép pereme között még marad egy néhány centiméteres víztér, így könnyebben öntözhetünk. A földlabda körüli friss földréteget természetesen tömörítsük meg annyira, hogy megtartsa az edényben a növényt.

Teendők a beültetés után

Ezután, már csak annyi a teendőnk, hogy a növényt megöntözzük. Ha ablakban volt a szobanövényünk, pár hétig oda semmiképp se tegyük vissza, inkább keressünk neki egy világos helyet a lakásban.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Lucis

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények