mikulásvirág
mikulásvirág

Kép forrása: Stars for Europe

Tippek a Stars for Europe szakértőitől a mikulásvirág napjára

Amerikában több mint 160 éve december 12-én ünneplik a mikulásvirág napját. A dátum Joel Roberts Poinsettnek állít emléket, aki Mexikóban szolgált nagykövetként, és onnan vitte haza magával a dísznövényt az Egyesült Államokba.

Poinsett, akinek a növény a népszerűségét, és angolul a nevét is köszönheti, 1851. december 12-én hunyt el. 1852-ben az Egyesült Államok Kongresszusa „a mikulásvirág napjának” nyilvánította halála évfordulóját, amelyen sokan ezt a virágot ajándékozzák szeretteiknek.

Világszerte a mikulásvirágok színes levelei jelzik, hogy elérkeztünk az év egyik legszebb időszakához. A frissen sütött mézeskalács illata, a gyertyafény és a mikulásvirág mind hozzátartoznak a karácsony különleges hangulatához.

A mikulásvirág napját sem kell feltétlenül megvárunk a beszerzésükkel, a növények már hetekkel az adventi naptárunk első ajtajának kinyitása előtt is virágba borulnak.

Ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak a következő hetekben, fontos, néhány dologra odafigyelni. A Stars for Europe szakértői megosztják a tippjeiket arról, hogyan tarthatjuk a legjobb formában kedvenc növényeinket hosszú heteken át.

Hogyan válassz?

Ha jó minőségű növényt választasz, és megfogadod a lenti tanácsokat, a mikulásvirág sokáig szép és egészséges marad. A kiváló minőségű növényt sértetlen leveleiről és közepén apró, bimbózó sárga virágairól ismered fel. A talaj nem lehet sem kiszáradt, sem nedves.

Egy igazi gondoskodó kereskedő a mikulásvirágokat távol helyezi el az üzlet huzatos bejárati területétől. Fontos, hogy a mikulásvirágot papírba csomagoltasd a hazautazáshoz, ezáltal védve a huzattól és a 12 fok alatti hőmérséklettől. Ez megvédi a kezdetben láthatatlan károktól, ami néhány nappal később a levelek idő előtti elvesztéséhez vezethet.

Fényben és melegben érzi jól magát

mikulásvirág

Kép forrása: Stars for Europe

A mikulásvirágok leginkább meleg, fényes és huzatmentes helyen érzik otthon magukat. A hőmérséklet 15 és 22 fok között ideális, így tökéletes hely számukra a hálószoba vagy a nappali. A mikulásvirág a trópusi Mexikóból származik, így nem meglepő, hogy sok fényre van szüksége: a téli hónapokban a déli fekvésű ablak mellett a legboldogabb.

A közvetlen napfény nem jelent problémát, mivel éghajlatunkon október közepétől kezdve nem áll fenn annak a veszélye, hogy túl sok napfény érje a leveleket, az elegendő fény azonban fontos a növény növekedéséhez és fejlődéséhez. A huzatot viszont nem szereti, ezért mindig védett helyen kell tartani – a túl nagy huzatra rendszerint elkezdi lehullatni a leveleit.

Hogyan öntözd?

A mikulásvirágoknak különböző mennyiségű vízre van szükségük, a helytől, a szoba hőmérsékletétől, a növény és a kaspó méretétől függően. A szokásos, 13 cm átmérőjű kaspóban lévő növénynek legfeljebb egy kis pohár vízre, körülbelül 0,2 literre van szüksége.

Ez megakadályozza a földben lévő nagy pórusok eltömődését és nem öntözzük túl a növényt. A kicsi mikulásvirágoknak nem szabad egynél több pohár vizet adni. A felesleges vizet, ami tíz perc után marad, távolítsd el.

A mikulásvirágot akkor öntözd, amikor a földje már láthatóan kiszáradt. Ez lehet akár minden nap is, ha a növény közel van a radiátorhoz egy száraz levegőjű szobában, vagy akár minden másnap vagy harmadnap, ha a szoba más pontján helyezted el. Ez könnyen ellenőrizhető a virág megemelésével – ha könnyű, akkor itt az ideje az öntözésnek.

A kicsi mikulásvirágokat érdemes minden nap ellenőrizni. Öntözheted ezeket a növényeket alulról áztatva is, ez a normál öntözésnél jobban átitatja a földet. Ha kétségeid vannak, tartsd a mikulásvirágot szárazabban (semmiképpen ne legyen túl nedves), és inkább öntözd gyakran kevesebbet, minthogy ritkán, de nagy mennyiségű vízzel.

A mikulásvirág különösen tartós, ha a vásárlást követő negyedik hét után hetente egyszer folyékony tápoldatot adsz az öntözővízhez a csomagoláson előírt mennyiségben.

Képek forrása: Stars for Europe

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények