hogyan zöldítsük egy cég működését

Zöldnek lenni 2023-ban már egy kötelező elvárás a vállalkozások felé. Egy kisebb vállalkozás esetén általában a zöld folyamatok kialakítása, míg egy nagyvállalat esetén a pazarlás és a globális bevezetés okoz kihívásokat.

Az elvárások folyamatosan nőnek, miként lehet a fenntarthatóságnak megfelelni úgy, hogy ne menjen a nyereségesség kárára? Hiszen zöldnek lenni sajnos nem feltétlen olcsóbb mulatság.

Bár hosszú távon számos módosításon tudunk spórolni: a digitalizáció rengeteg feladatot gyorsíthat fel és csökkentheti a pazarlást. A digitalizáció még például a cégeladás sikerességére is jelentős hatással van, hiszen a manuális folyamatok jelentős terhet jelentenek.

Készítsünk fenntarthatósági stratégiát

Első lépésként érdemes kidolgozni egy hosszú távú fenntarthatósági stratégiát. Határozzuk meg a cég céljait, amelyek segítenek csökkenteni az ökológiai lábnyomot.

Rengeteg az energiapazarlás az irodákban

Nagyobb vállalatok esetében a villamosenergia-fogyasztás jelentős tényező lehet a környezetterhelésben. Vizsgáljuk meg, hol lehet hatékonyabban használni az energiát, és gondoljunk alternatív energiamegoldásokra, például napenergiára vagy szélenergiára való áttérésre.

Hulladékcsökkentés

Értékeljük újra a cég hulladékkezelési folyamatait. Számos vállalatnál még nem kiforrott az újrahasznosítás elve, nincs megfelelő és jól elhelyezett szelektív szemetes. Törekedjünk rá, hogy a cég alkalmazottai könnyedén elérjék ezeket!

Fenntartható működésű beszállítókkal lépjünk kapcsolatba

Válasszuk ki a beszállítókat olyan alapelvek alapján, amelyek támogatják a fenntarthatóságot és a társadalmi felelősségvállalást. Ezzel egyszerre ösztönözzük magunkat és más vállalatokat is a zöld fejlődés irányába.

Az edukáció még ma is nagyon fontos

Bár már a legtöbben tudják, hogy miként tegyenek lépéseket a környezettudatos működés felé, igen sok a pontatlanság, ami jelentősen visszaveti a hatékonyságot. Törekedjünk a munkavállalók edukációjára és motiválására, hiszen a cég zöld működésében igen nagy szerepet vállalnak!

Kép forrása: Getty Images

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom