kék legyezővirág

A kék legyezővirág (Scaevola aemula) bemutatása, gondozása

kék legyezővirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kék legyezővirág (Scaevola aemula) bokros felépítésű, szétterülő habitusú alacsony termetű növény, mely kb. 25-30 cm-es magasságot érhet el.

Magyarországon egynyári növényként tartjuk elsősorban balkonnövényként, de magas törzsű növények alá talajtakaróként is ültethetjük, valamint függőkosárban is szépen mutat.

Sűrű, tömött egynyári virág, melynek elterülő hajtásai, akár 80 cm-es hosszúságot is elérhetnek. Levélzetét húsos, bőrnemű levelek alkotják. Legyezőre emlékeztető liláskék vagy fehér virágai egész nyáron díszítenek.

Érdekessége, hogy az elszáradt virágokat magától lehullajtja. További előnyös tulajdonsága, hogy jól társítható más növényekkel és fejlődése során nem nyomja el őket.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültessük. Húsos növényi részei nedvességet tárolnak, ezért csak mérsékelt öntözést igényel. Betegségekre és kártevőkre nem különösebben érzékeny.

Fagymentes helyen sikerrel átteleltethető. Szaporítani magvetéssel és dugványozással lehet. Előnevelt palántáit csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki. Dugványozással nyáron szaporíthatjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények