Ficus longifolia

A hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia) bemutatása

A hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia) az eperfafélék családjába tartozó a Föld trópusi és szubtrópusi területeiről származó növény. Kedvelt levéldísznövény, a leggyorsabban növő fikuszként is számon tartják. Levelei keskenyek a végük hegyes. Egy-egy levél hossza akár a 20cm-t is elérheti.

Előnyös tulajdonsága, hogy a kislevelű fikuszhoz (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikuszhoz (Ficus benjamina), valamint a serlegkocsányú fikuszhoz (Ficus cyathistipula) hasonlóan metszéssel jól alakítható.

Termete és formája miatt, egy tágas nappaliban szoliterként, vagy nagyobb közintézmények, bevásárlóközpontok, irodaházak dekorációjaként is alkalmazható.

A többi fikuszhoz hasonlóan a hosszúlevelű fikusz is tartalmaz tejnedvet, ami bőrirritáló hatású, ezért átültetéskor és metszéskor viseljünk kesztyűt, előzzük meg, hogy a nedv a bőrrel érintkezzen.

A hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek különleges igényei, csak a szélsőséges körülményeket nem szereti (erős napsütés, túl meleg és túlszáraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

Ahogy a legtöbb fikusz, így a hosszúlevelű fikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk, mivel erre a levelek ledobásával reagál a növény. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, és huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Metszés

A metszés legalkalmasabb időpontja a tavasz, de a téli hónapok kivételével máskor is elvégezhető.

Munka előtt érdemes kesztyűt húznunk, és leterítenünk a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

A hosszúlevelű fikuszból látványosabb formákat is létre lehet hozni. Ezt sokszor behatárolja, az, hogy a növényünk már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz.

Ha törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású  hosszúlevelű fikuszunk van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonjuk vagy egymáshoz drótozzuk, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszünk.

Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatunk, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk, szintén ledobhatja a leveleit.

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények