hóvirág

A hóvirág (Galanthus nivalis) bemutatása, gondozása

hóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A hóvirág (Galanthus nivalis) vagy, ahogy népnyelv nevezi a tavasz hírnöke, igazán bájos teremtés. Az aprócska hagymás növény dacolva a csípős nappalokkal és éjjelekkel, elsőként bukkan fel a kertekben. Vékony hosszúkás leveleivel, és kecses fehér virágaival igazán üde és kedves látványt nyújt.

Az amarilliszfélék családjába tartozó kis növény Európa szerte, és Ázsia nyugati területein is őshonos. Bár vannak olyan helyek, ahol összefüggő foltban nyílik, mégis védettséget élvez. Bizonyára sokan találkoztak már nőnap idején hóvirág csokrot áruló emberekkel, amit igen megsínylett a vadon nyíló populáció.

A hóvirágot bátran ültethetjük árnyékos helyre, az sem okoz számára gondot, ha bokrok, vagy fák lombja árnyékolja. Különleges igényei nincsenek a talaj tekintetében, bár azt kedveli, ha a föld tápanyagokban gazdag.

Ahogy a hagymás növényeknél szokás, a hóvirág is elkezd visszaszáradni a virágzást követően. Bár nem szép látvány, de ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, míg a zöld részek teljesen elszáradnak, és csak ezután essünk nekik a metszőollóval. 

Szaporítani magról lehet, vagy pedig a szeptemberben elültetett hagymával.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők