növények

Az urban jungle stílus évek óta nagy népszerűségnek örvend a lakberendezésben. Nélkülözhetetlen eleme a zöld színárnyalat és a növények sokasága. Ezek a növények azonban nem csupán szépek, hanem számos pozitív hatással is bírnak.

Alkalmazásával könnyedén közel hozhatod a természetet otthonodhoz, amely tevékenység egyébként is a 2021-2022-es évek trendjei közé sorolandó, köszönhetően az elmúlt évek történéseinek.

A vírusnak “köszönhetően” sokkal több időt töltünk otthonunkban, a bezártság alatt pedig különös igény támadt a természetben eltöltött idő iránt. Felértékelődött az emberiségben a szabadság iránti vágy, amelynek tökéletes megtestesítője a természet otthonunkba való behozatala.

Emellett nagymértékű kitelepülés is megfigyelhető a belvárosból a perem területekre, valamint a kertvárosi részekre. Szinte mindenkiben felmerült a vágy, hogy több időt töltsön a szabadban, azonban erre nem mindig volt lehetőség. Erre nyújt szinte tökéletes megoldást az említett lakberendezési stílus.

Kedvező hatásai

növények

Az urbanizáció rohamosan terjed, a városokat ellepi a szmog, a talaj és a vizek szennyezettségéről már nem is beszélve. Az urban jungle nagymértékben hozzájárulhat ennek mérséklésében. Az angol phytoremediation szó éppen ennek a folyamatnak a jellemzésére született meg, amely jelentése a környezetünk egyensúlyba hozatala a növények lakberendezésben történő felhasználásával.

Kutatások sora bizonyította már, hogy ha növényekkel vesszük körül magunkat, az segíthet a stresszkezelésben és a szorongás leküzdésében. Javítja a hangulatot, a kognitív funkciókat és jótékony hatással van a kreativitásra egyaránt. Emellett természetes párásítóként is funkcionálnak, illetve javítják a levegő minőségét, segítenek csökkenteni a benne található káros anyagokat.

Urban Jungle lakberendezés

növények

Habár az idei évben kisebb-nagyobb változások figyelhetőek majd meg, de a zöldes árnyalatokhoz, a fa elemekhez és a gazdag növényzethez való ragaszkodás továbbra is megmarad. Ez csupán kiegészül a kék szín különböző árnyalataival, rattan, bambusz és fa anyagok használatával, valamint a fenntarthatóság jegyével.

Legújabb fali dekor eleme a moha és zuzmó. Úgynevezett vertikális kertek alakíthatóak ki segítségükkel, amelyek növelik az energiahatékonyságot és javítják a levegő minőségét. Ezek kiegészülhetnek különböző növényekkel, az adott helyiséghez igazodva.

Természetesen nem kötelező szó szerinti értelemben véve dzsungelt kialakítani otthonunkban. Akár egy-egy megfelelően elhelyezett növény is képes feldobni a lakást, így például a dolgozószobában, a nappaliban vagy a fürdőszobában is megjeleníthetjük a természetet.

növények

Ha szeretnétek ti is megvalósítani ezt a stílust, de nem tudjátok hogyan érdemes nekikezdeni, az internet világában már számos információt és inspirációt találhattok.

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert