Rhipsalidopsis gaertneri 'Sagitta'

A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis) bemutatása

Rhipsalidopsis gaertneri 'Sagitta'

Rhipsalidopsis gaertneri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andrey Korzun

A húsvéti kaktusz Brazíliában őshonos fánlakó kaktuszféle, melynek leggyakrabban három változatát lehet megvásárolni az üzletekben.

A piros virágú Rhipsalidopsis gaertneri-t, a kisebb, rózsaszín virágú Rhipsalidopsis rosea-t, valamint a két növény keresztezéséből létrejött Rhipsalidopsis graeseri-t, mely változatos virágszínű, rózsaszíntől az ibolya liláig szinte bármilyen árnyalatban pompázhatnak virágai.

A húsvéti kaktuszok fő ékességét, a szártagok végén, márciustól-májusig nyíló élénk színű virágaik adják.

A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A húsvéti kaktusz világos vagy félárnyékos kellemesen meleg helyen érzi jól magát. Kivételt a nyugalmi időszaka, a novembertől-januárig tartó időszak jelent. Ilyenkor érdemes, hűvösebb 10 fokos hőmérséklet körüli helyen tartani, ez ösztönzi a virágzást.

Öntözés, tápoldatozás

húsvéti kaktusz

Rhipsalidopsis graeseri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: FoeNyx

A húsvéti kaktuszt, az előbb említett nyugalmi időszakban novembertől-januárig és a virágzás utáni 1 hónapban, elég csak nagyon ritkán öntözni.

A februártól októberig valamivel több vizet kaphat, de ilyenkor sem kell túlzásba vinni az öntözést. Tápoldatozni elegendő csak nyáron, ehhez megfelelő a kaktuszok számára készült tápoldat.

Párásítás

Kedveli, ha a környezete kissé párás, ezért érdemes a leveleit vízzel permetezni így biztosítva az elegendő páratartalmat.

Átültetés

Átültetni elég csak akkor, ha szükségét látjuk, például mert kinőtte a növény a cserepét vagy nagyon elhasználódott a földje. Az átültetéshez használjunk homokkal kevert B virágföldet.

Szaporítás

húsvéti kaktusz

Rhipsalidopsis rosea / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Petar43

A szártagok leválasztásával és elültetésével lehet szaporítani, melyre a legjobb időszak a május, de más hónapokban is sikeres lehet a dugványozás.

A levágott szárdugvány vágásfelületét először hagyjuk megszáradni, majd pedig ültessük el homokkal és tőzeggel kevert virágföldbe őket és tartsuk kissé nedvesen, úgy hogy vizet permetezünk a földre.

Kártevők, betegségek

Kártevők megjelenése nem jellemző a húsvéti kaktusz esetében, a legnagyobb problémát a nem megfelelő gondozás és tartási körülmények eredményezik. Ha túlöntözzük a növényt, akkor gyökérrothadás jelentkezhet.

Túl hűvös, vagy túl meleg fényhiányos helyen tartva lehullnak a bimbói. Ha túl kevés vizet kap, vagy ha túlöntöztük és már elkezdődött a gyökérrothadás, akkor  a szártagok zsugorodni kezdenek.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Andrey Korzun; Wikipédia / Szerző: FoeNyx; Wikipédia / Szerző: Petar43

Források: Balkonáda; Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények