kábel

A megfelelő kábel kiválasztásakor sokunk problémákkal találhatja szemben magát, hiszen nem képes kiigazodni a különböző típusok között és kiválasztani a számára legideálisabbat, ami el tudja látni a feladatot. A legnépszerűbb kábelek az úgynevezett USB töltő- és adatkábelek, amelyek kifejezetten a telefonokhoz lehetnek alkalmasak.

A piacon a legelső tényező, amivel találkozhat az az USB szabvány jellege és különböző USB típusok. Míg az előbbinél létezik USB 4.0, 3.2 és 2.0-ás szabvány, addig vannak Type-A, Type-B és Type-C típusok egyaránt. Míg a szabvány a kábel sebességét és funkcióját határozza meg, addig a típus a csatlakozó alakját. Ennek tükrében valóban számos típus létezik a piacon, azonban egy átlagos felhasználó csak párral találkozhat.

Az USB kábelek jellegzetességei

Számos kábellel szembe találhatja magát a polcokon, azonban mindegyik külön típusba tartozhat. Az USB Type-A egy téglalap alakú csatlakozó, amely a legnagyobbnak számít társai között, legtöbb esetben laptopoknál és számítógépeknél használatos. A vége legtöbb esetben egy úgynevezett hoszthoz csatlakozik, amely jelentheti a televíziót, a laptopot és a konzolt egyaránt. Ezzel nem csak adatátvitelre, de az eszköz töltésére is képes lehet. Az USB Type-B egy teltebb, négyzet alakú csatlakozó, amellyel külső merevlemezeken, valamint nyomtatókon találkozhat. Micro és mini változattal egyaránt rendelkezik.

A Mini-USB, ahogyan azt a neve is sejteti, egy kisebb csatlakozótípus, amely mobileszközökön volt a legelterjedtebb. Manapság már leginkább kamerák, valamint kontrollerek esetében találkozhat vele. A Micro-USB kisebb, mint az előzőekben említett mini. Legtöbb esetben mobiltelefonoknál fordul elő használata.

Az USB kábelek további típusai

Végül az USB Type-C egy újabb típusnak számít a piacon, kialakítása szimmetrikus, amelynek köszönhetően megfordítható és többféleképpen is csatlakoztatható. Így mindkét irányba képes a töltésre, melynek köszönhetően a periféria is töltheti a hosztot, valamint a hoszt a perifériát. Magasabb adatátviteli sebességre, valamint hatékonyabb töltésre is képes. Az újabb laptopokon és mobiltelefonokon találkozhat vele – mint a MacBook vagy Pixel telefonok, de például a Nintendo Switch Pro kontrollerjén is megtalálhatja.

Mindezen felül létezik még az úgynevezett Lightning szabvány is, amely nem egy igazi USB típus, hanem az Apple által szabadalmaztatott csatlakozó többek között az iPhone-hoz, az iPad-hez és az Airpods-hoz egyaránt. Ez a típus 2012-ben indult útjára, amellyel a korábbi 30 tűs csatlakozót cserélték 8 tűs kivitelre. Vékony kialakításának köszönhetően az okostelefonok töltésére képes.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom