zámia
zámia

Kép forrása: Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0

Kezdő szobakertészként, amíg nem vagyunk felvértezve elég rutinnal, akadnak helyzetek, amikor fejtörést okoz szobanövényeink gondozása. Ha elsőre egy kicsit igényesebb növényfajt választunk otthonunk díszéül, akkor előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére is elpusztul.

Egy ilyen élmény könnyen kudarcként maradhat meg bennünk és elveheti a kedvünket a szobakertészkedéstől. Szintén problémát tud okozni, ha a lakásban nem ideálisak a körülmények, nagyon kevés például a fény, túlságosan meleg és száraz a levegő és így tovább.

Ilyen körülmények között, a legjobb gondozás mellett is könnyen legyengülhetnek növényeink. Ezzel az összeállítással az előző két esetre szeretnénk megoldást kínálni. 8 igénytelen szobanövényt gyűjtöttünk össze melyek egyszerűen nevelhetők és a kedvezőtlenebb körülményeket is bírják.

1. Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

kukoricalevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0

A kukoricalevél (Aspidistra elatiorJapánból származik, a liliomfélék közé tartozó szobanövény. Zöld vagy mintás, hosszú lándzsa alakú leveleivel, valamint a talajhoz közel fejlődő lilásbarna, csillag alakú virágaival díszít.

Elviseli a rövidebb ideig tartó szárazságot, huzatot, meleget, és a hideget is. Érdekesség, hogy a kukoricalevél angol neve Cast-Iron Plant azaz „öntöttvas növény”, mely a növény szívósságára, jó ellenálló képességére utal.

2. Elefántláb (Nolina recurvata)

elefántláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert / Licence: CC BY-SA 2.0

Az elefántláb (Nolina recurvata) Mexikó és Észak-Amerika déli területein őshonos jó szárazságtűrő képességű növény. Eredeti élőhelyén fa méretűre növekedik, lakásban tartva, lassú növekedés mellett, jóval szerényebb méretet ér el. 

Érdekes megjelenését a törzs alsó kiszélesedő részének, valamint a keskeny, hosszú, szalagszerű levelekből álló üstökének köszönheti. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, ezért a száraz levegő, és a csekély mennyiségű öntözés sem okoz számára problémát.

3. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana)

sarjika

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik.

Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények. Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporítható.

A sarjika nagyon hálás, egyszerűen gondozható növény, mely a lakásban, világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legszebben. Nyáron a szabadban is tartható, de a tűző naptól itt is óvni kell. Jó szárazságtűrő képességű növény, így csak elég mértékkel öntözni.

4. Legénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

zámia

Kép forrása: Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0

A legénypálma, zamioculcas vagy zámia (Zamioculcas zamiifolia) a cikászok nemzetségébe tartozó, igénytélen, dekoratív, és ezen tulajdonságai miatt rendkívül népszerű növény.

Eredeti élőhelyén a nedves időszak, és az aszály váltakozik, emiatt gyökérrendszere átalakult, és gumóiban hónapokig képes vizet raktározni.

Szobahőmérsékleten érzi jól magát, a hideg huzatos helyet nem kedveli. Tartása során két dologra kell figyelni, ne helyezzük tűző napra, és kerüljük a túlöntözést.

5. Anyósnyelv (Sansevieria)

anyósnyelv

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik. Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak.

Azok számára is ideális választás az anyósnyelv, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezünk az öntözésről. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatjuk.

Az anyósnyelv sárga szélű változata Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA kutatásai szerint.

6. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

epipremnum

Kép forrása: Pixabay.com

A szobai futóka (Epipremnum aureum), vagy szobalián a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszónövény, amely akár egy méter körüli nagyságot is elérhet. Márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít, ámpolnába függesztve, vagy támaszték mellett felfuttatva.

Nagyon hasznos növény, mivel aktívan részt vesz a levegő tisztításában, csökkenti a levegőben található káros anyagok (pl. formaldehid, benzol) mennyiségét. Gondozása egyszerű, ezért intézmények, irodák dekorációjaként is használják, de természetesen otthonunk csinosítására is alkalmas.

7. Csüngő csokrosinda, zöldike (Chlorophytum comosum)

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

A csüngő csokrosinda, üstökös csokrosinda vagy üstökös zöldike (Chlorophytum comosum) a liliomfélék családjába tartozó Dél-Afrikából származó növény. Hazánkban rendkívül népszerű könnyű tartása miatt. Hosszúkás, hosszanti csíkozású lecsüngő leveleivel díszíti otthonunkat.

Igazán remek növény, ugyanis képes csökkenteni a levegőben található mérgező anyagok mennyiségét. Nemcsak a szén-dioxiddal veszi fel a harcot, hanem a formaldehid mennyiségét is csökkenti, ami például a bútorok kötőanyagából kerülhet a levegőbe.

8. Pletyka (Tradescantia sp.)

zebrapletyka

Tradescantia zebrina / Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A pletyka (Tradescantia sp.) a kommelínafélék családjába tartozó, Dél-Amerikából származó növény. A tarka levelű fajok nem napos, de világos, esetleg fényárnyákos helyet igényelnek. Szobahőmérsékletű helyiségben, rendszeres mérsékelt öntözés mellett könnyen nevelhető.

Szaporítása is egyszerű, vízben és földben is hamar meggyökerezik dugványa. Egy cserépbe több fejdugványt ültessünk el, ha szeretnénk szaporítani.

Képek forrása: Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Robert / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Mokkie; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények