otthon

Manapság, amikor a szén-dioxid-kibocsátás mértéke és a Föld erőforrásainak túlfogyasztása jelentős problémákat okoz, kiemelten fontos a környezettudatos alternatívák használata. Éppen ezért törekednünk kell a zöld megoldásokra szokásaink terén, és otthonunkat is érdemes környezetbaráttá alakítani.

Milyen a megfelelő szigetelés?

A megfelelően megtervezett és telepített hőszigetelő rendszer azonnali és hosszú távú előnyöket egyaránt kínál. Először is, rengeteget spórolhatunk azon, ha az épület télen jól benntartja a meleget, nyáron pedig a hűvös levegőt.

Így ugyanis nem szükséges a nap nagy részében fűtésre vagy hűtésre támaszkodni, mely drága, és a környezetet sem kíméli. Nem mellesleg komfortérzetünket is jelentősen javíthatja, ha mindig megfelelő hőmérsékletet élvezhetünk otthonunkban, még extrém időjárás esetén is.

A szigetelés a leghatékonyabb mód a lakások energiahatékonyságának javítására. Egy otthon szigetelésével a fűtési és hűtési energia 45-55%-át takaríthatjuk meg, ezáltal jelentősen csökkentve rezsiköltségeinket. Ez jelenleg, az új rezsiszabályozások értelmében különösen fontos – ott kell spórolnunk, ahol csak tudunk!

Emellett ráadásul hozzájárulhatunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. Figyeljünk rá: minél nagyobb egy szigetelés R-értéke, annál jobban lassítja a hőáramlást és annál jobban működik.

Hogyan hat a mindennapokra és a környezetre?

Egy épületben a meleg levegő felszáll és a tetőn keresztül távozik, a megfelelő szigeteléssel azonban ez elkerülhető. Ezért minél jobb hőszigetelő rendszer biztosítja az ideális hőmérsékletet, annál kevésbé kell a fűtés használatára támaszkodni.

Ha háztartási fűtőolajos rendszereket, gázt vagy elektromos áramot használunk a lakás fűtésére, először a levegőt, majd a falazatot melegítjük fel. A rossz szigetelés azt eredményezi, hogy energia szabadul fel, ami nem hasznosul hatékonyan, és akár 30%-a is kárba veszhet a külső falakon keresztül.

A megnövekedett rezsiköltségek arra késztetik a lakástulajdonosokat, hogy mélyen a zsebükbe nyúljanak. Egy jól működő hőszigetelő rendszer kiépítése azonban hosszú távon sokkal olcsóbb megoldás a megfelelő hőmérséklet fenntartására. Emellett a környezetünkre is jobb hatással lehet, mint a fűtés és a hűtés állandó alkalmazása.

A lakás szigetelésének másik előnye, hogy jelentős hatással lehet a energiafelhasználás csökkentésére, amely pedig a szén-dioxid-kibocsátást mérsékli.

Ez azért fontos, mert a szén-dioxid felelős a Föld hőmérsékletének emelkedését okozó energiaegyensúly-zavarok körülbelül kétharmadáért. A szén-dioxid szintjének növekedése világszerte több üvegházhatást okozó gázt eredményez, amely további hőt köt meg.

Ez hozzájárul a jégsapkák olvadásához és az óceánok szintjének emelkedéséhez, ami áradásokhoz vezethet. Ha csökkentjük ennek mértékét otthonunkban is, elősegíthetjük a környezet fenntarthatóságát.

De az sem utolsó szempont, hogy így nem járulunk hozzá a nem megújuló energiaforrások kisemmizéséhez – vagy legalábbis sokkal kisebb mértékben.

Ha még többet tennénk a környezetért, akkor érdemes lehet elgondolkodunk a fenntartható energiaforrások használatán, így például befektethetünk egy napelemes rendszerbe.

Mire figyelhetünk még?

Az energiahatékonyabb otthon megteremtésének egyik legegyszerűbb első lépése a ház körüli levegőszivárgások lezárása. Különösen a régebbi otthonokban a levegő átjuthat a mennyezeten, a falakon, a padlón és az ablakszéleken lévő nyílásokon.

Spórolhatunk a havi fűtési és hűtési költségeinket, ha az összes nyílászáró, valamint falakon található repedés tömítését időjárásálló szigeteléssel orvosoljuk.

Annak ellenére, hogy csukva tartjuk az ablakokat, a meleg és a hideg levegő ugyanúgy beférkőzhet. Ha nem áll egy nagy fa a nyílászárók előtt, amely megvédi otthonunkat a nyári hónapokban a napfénytől, úgy érezhetjük magunkat, mint egy sütő belsejében.

A függönyök és redőnyök korszerűsítése nagyszerű módja annak, hogy megtartsuk az ideális hőmérsékletet, melyet a szigetelés biztosított.

Az energiahatékony készülékek vásárlása nagyobb költséggel lehet, mint egy hagyományos elektronikai cikk esetében, de hosszú távon többet spórolhatunk a kedvező fogyasztás miatt.

Éppen ezért érdemes az energiatakarékos megoldásokra befektetésként, és nem kiadásként gondolni, hiszen nem csak mi, de az egész bolygó élvezheti a nagyszerű, kímélő alternatívákat!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert