angolkert

Az angol hagyományos kert stílus jellemzője, hogy nem a pázsité a főszerep mint nálunk, hanem inkább arra ügyelnek, hogy a kert minden területe használva legyen. Akár dúsan beültetett virágágyásokkal, akár kanyargós utak, vagy gyep formájában a természetes hatást igyekeznek megvalósítani, közben persze ügyelve az illatok és a színek harmóniájára.

A konyhaajtó mellett jellemzően fűszernövények illatoznak és illatos virágok találhatóak. A melléképülethez általában kanyargós ösvény vezet, mellette a virágoké a főszerep. A veteményes kertet körben szélfogó kerítéssel vagy sövénnyel védik a szelek ellen. A cél, hogy ne legyen kihasználatlan terület.

A kert vázát a fák és a bokrok adják, ezekhez igazodnak az ágyások, amelyeket évelőkkel, hagymásokkal egynyári növényekkel ültetnek be az angol kert stílusának megfelelően dúsan. Üres foltokat nem hagynak, egy-egy ágyást sok esetben egy szín több árnyalatával ültetik be.

Melyek a legfontosabb tényezői egy angol kert kialakításának?

  • Minden növényt az igényeinek megfelelően ültessünk, ne a természet ellen harcoljunk. Ha a napos helyet szereti a növény akkor napos helyre ültessük. Azt, hogy a növénynek mire van szüksége a vásárláskor szívesen elmondják, de kertészeti magazinokban is lehet olvasni róla, vagy akár az interneten is tájékozódhatunk.
  • Tervezzük el, hogy mit szeretnénk a kerttel kezdeni, melyek a szélvédett helyek a kertünkben, melyek az árnyékban lévő részek és hol van teljes napsütés. Ez az alap amit tudnunk kell a kert beültetése előtt.
  • A legtöbb évelőt szaporítással is megszerezhetjük a barátoktól vagy a rokonoktól, a legjobb az őszi vagy a tavaszi szaporítás. Sok pénzt meg lehet takarítani vele.
  • Ha valamelyik növény nem érzi jól magát nálunk cseréljük el, ne ültessük ide- oda, adjuk tovább.
  • Amelyik növényt szeretnénk átültetni ősszel vagy tavasszal jelöljük meg, vagy írjuk fel, mert a tavaszi és az őszi munkák között elfelejtjük, hogy melyiket is akartuk elköltöztetni a helyéről.
  • Fontos, hogy tudjuk, milyen a talajunk. Ennek megállapítására pH mérőt tudunk vásárolni, így a megfelelő műtrágyát tudjuk adni a növényeknek.
  • Komposzt készítésével a konyhai hulladékokat, zöldség, gyümölcs, teafilter, kávézacc, levelek, levágott fű egyesítésével kiváló ültető közeget lehet létrehozni.

Mivel lehet még szebbé tenni az angol kertet?

A víz jelenléte az angol kertekben, szintén jellemző eleme a vidékies stílusnak, ezért ha csak lehet létesítsünk valamilyen medencét a kertben. Vonzza az állatvilág egyedeit, a madarakat, a bogarakat, a kerti tó partján kellemes kis pihenőhelyet lehet kialakítani.

Összegezve

Az angol vidéki kert jellemző tulajdonsága, hogy minden létező helyet felhasznál, beültet a növények tömegével, kevés pázsitot hagyva és egy kis vizes résszel kiegészítve élvezik a természetet.

A BeHappy angol nyelviskola szervezésében rugalmas beosztású online angol tanfolyam indul, mindenki a saját tempója szerint tud haladni ebben a képzési formában, ha érdekel az angol élet, stílus, divat, kert vagy konyha. Egy biztos nyelvtudással könnyebben fedezheted fel ezt a csodálatos vidéket.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom