környezetbarát mindennapok

A környezetvédelem az elmúlt években egyre komolyabb témává válik, hiszen mindannyian kezdünk rájönni, hogy néhány könnyűnek tűnő megoldás a valóságban mennyire kártékony nyomokat hagy maga után.

Szerencsére a tudatos választást még túl késő elkezdeni, és már néhány apróbb lépéssel elkezdheted te is környezetbaráttá tenni a mindennapjaidat! A legegyszerűbb lépés mindjárt az, ha a műanyagot cseréled le kíméletesebb lehetőségekre, például üvegpalackra, szívószálra, vagy üveg konyhai edényekre.

Ezzel a cikkel segítünk neked abban, hogy miként tegyél jót nemcsak a világnak, de saját magadnak is!

Üvegpalackkal az üvegházhatás ellen

környezetbarát mindennapok

A jól ismert műanyagból készült PET palackok gyors megoldást kínálnak arra, hogy a szomjoltó folyadékokat nagy mennyiségben lehessen tárolni, ám hosszú távon kifejezetten károsak.

Az eldobhatóságuk csábító és egyszerű megoldásnak tűnhet, ám éppen ezért veszélyes: a környezetnek több száz évbe telik lebontania, és aközben káros vegyi anyagok kerülnek a talajba és vizekbe. 

Sokan próbálják úgy csökkenteni a környezeti terhelést, hogy többször újratöltik házilag, de ez sem ideális, mivel két-három használatnál több egyáltalán nem ajánlott.

A rendszeres mosás hatására ugyanis olyan mikrohulladékok kerülnek a tárolt élelmiszerbe, amiket aztán a szervezeted nem tud megfelelően kiüríteni. Ezek felhalmozódása a testedben rendkívül egészségkárosító! 

Válassz ezért az eldobható műanyag helyett üvegpalackot! Az üveg 100%-ban újrahasznosítható, miközben a tisztítás során nem veszít a minőségéből, a megfelelő ápolás és tárolás következtében akár évtizedekig is használatod kedvencedet.

Nem porózus, és az edzettségétől függően remekül tárolhatóak benne a különböző hőmérsékletű folyadékok, és biztonságosan betehető a mikrohullámúsütőbe vagy a mosogatógépbe. Az üvegpalack emellett nem szívja magába az ételek és italok ízét, illetve nem lép reakcióba azokkal, így hosszútávú tárolásra is kiváló megoldást nyújt.

Ráadásként az üvegből készült palackot a személyiségedhez és stílusodhoz igazíthatod: sokféle formában, méretben és vidám színben kapható, akár díszítéssel vagy anélkül. 

Vásárolj fenntartható anyagokból készült táskával!

környezetbarát mindennapok

Másik klasszikus helyzet, amikor eszedbe jut, hogy be kellene ugrani a boltba, de nincsen nálad zacskó. “Jó, akkor kivételesen veszek egyet” – mondod magadban, majd begyűröd a harmincadik műanyag zacskót a korábban vásároltak közé a lakás egyik eldugott szekrényébe…

Ha igazán hatékonyan akarsz ezen változtatni, akkor vásárolj be pár egyedi textilből készült zacskót. Ezeket könnyen össze tudod hajtogatni és addig tárolni a táskád mélyén, amíg szükségül nem hívod őket a bevásárláshoz, így költséghatékony megoldásnak is kiválóak.

A textil ráadásul sokkal többet használható és kevésbé roncsolódik a nehezebb súlyok cipelése során a műanyaghoz képest. Ráadásként nemcsak bevásárláshoz használhatod, hanem plusz táskaként is: cipelhetsz benne ajándékot, könyvet, vagy éppen virágot, és szennyeződés esetén könnyen tisztítható.

A fenti két döntés tehát egyszerű és nagyszerű, mindössze annyi tudatosságot kíván, hogy emlékeztesd magad egy-egy táska átpakolásakor vagy egy edzés, kirándulás előtt arra, hogy ilyenkor is vigyázz a természetre és magadra egyaránt. 

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna