kerti gépek karbantartása

kerti gépek karbantartása

November végén hivatalosan is véget ér a mezőgazdasági, növénynevelési szezon, ekkortájban elsősorban csak az üvegházak alkalmasak termesztésre Magyarországon.

A tél eleje azonban tökéletes időszak a kertészeti, mezőgazdasági gépek átvizsgálásához, hogy következő tavasszal zökkenőmentesen indulhasson újra a munka.

Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashatsz a kerti gépek karbantartási feladatairól, amelyeket célszerű elvégezned – mindegy, hogy hobbikertész, kistermelő vagy egy nagy gazdaság vezetője vagy – a téli tárolás előtt.

Ellenőrizd az alkatrészeket

különféle kerti gépek és szerszámok márciustól októberig több mint fél éven át használatban vannak: ez idő alatt számos fontos alkatrészük is meghibásodhat, elkophat.

Alapos tisztítás után átvizsgálással érdemes folytatni a procedúrát: ennek egy részét háznál is megteheted, ha értesz a gépekhez, akkor pedig az egyszerűbbeket ki is cserélheted magadtól. Néhány munkálat, amelyhez hobbi szakértelemmel is hozzáláthatsz:

  • A levegőszűrő kitisztítása (például fűnyíróban, láncfűrészben)
  • Láncélezés és olajozás láncfűrészek estén
  • Új lánc vásárlása esetén egy éjszakára áztasd olajba, mielőtt a fűrészre szereled
  • Akkumulátoros gépekből szereld ki az akkut télire, és tárold őket fagymentes helyen, lehetőleg szobahőmérsékleten
  • Fűnyírók késeinek élesítése, centrírozása (ezt köszörűsmesterre is bízhatod, ha nem vagy profi)

Ha nagyobb a gond, mint elsőre gondoltad, akkor is a szezonon kívüli hónapokat válaszd a szervizeltetéshez. A legtöbben tavasszal rohamozzák meg a boltokat, ilyenkor előfordulhat, hogy hiány van egy adott termékből vagy tartozékból.

A hosszú beszerzési idő miatt hetekre is kieshetsz akár a munkából, ezért mindenképp gondolkodj előre, és november-december környékén fogj bele a karbantartásba.

Ereszd le vagy konzerváld a benzint

A benzinmotoros gépek igen érzékenyek a hosszú munkamentes hónapokra, ezért alapos átvizsgálást igényelnek a pihenő előtt. A legbiztonságosabb, ha a karbantartás első lépéseként leereszted a felesleges benzint, így biztosan nem fog megromlani márciusig.

Ne felejtsd el a karburátorban maradt néhány milliliter benzint elégetni a folyamat után: ezzel a módszerrel 100 százalékig biztosra mehetsz, legyen szó kapálógépről vagy gyepszellőztetőről.

A kisebb kerti gépeknél, mint a fűkaszák, láncfűrészek gyakran egyszerűbb dolgod van. Ha a leeresztést nem tudod megoldani, még akkor is ott van a konzerválás lehetősége.

Ez azt jelenti, hogy adalékanyagot kell hozzáadnod a benzinhez, ezzel megelőzheted a minőségromlást. Minden nagy gyártó – Al-Ko, Briggs, Husqvarna és a többiek – rendelkeznek saját verzióval, amelyek általában a forgalmazóknál is beszerezhetők.

Szerszámok téliesítése

A gépek mellett több olyan kisebb eszköz is lehet a műhelyben, szerszámos raktárban, amelyeket kikezdhet a fagy vagy a korrózió. Elsősorban olyan kézi szerszámokra gondolj, mint a kapa, metszőolló vagy például az ágvágó.

kerti gépek téliesítése

Néhány egyszerű lépésben ezeket is biztonságban „elteheted télire”:

  • Az utolsó használat után meleg vízzel mosd le majd törölgesd meg őket, mert a szennyeződések, a sár kikezdhetik a felületüket
  • Ezután nézd meg, van-e rajtuk repedés, törés, hiszen a hónapok alatt elcsorbulhat az élük
  • Ha hibásnak, töröttnek látod, akkor szerezd be az utánpótlást, vagy cseréld ki a megrongálódott részeket
  • Extra tipp: a fém felületeket tisztításnál drótkefével is kezelheted, majd olajos ronggyal töröld át őket, mielőtt felakasztod őket a helyükre

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert