szép praktikus kert

A kert a kikapcsolódást, a kényelmet és a pihenést, valamint a munkát, az elfoglaltságot és a hobbit is jelentheti. A legtöbben azt várják tőle, hogy az érzékeinket kielégítő élményt nyújtson: szép és rendezett vizuális összhatást, finom illatokat, puha járófelületet.

Emellett azonban ugyanilyen fontosak lehetnek a hasznosságot illető funkciói is: a termést hozó palánták, az árnyékot adó fák vagy a tárolásra alkalmas helyiségek.

Bár a két cél közül az egyiket — az esztétikát vagy a funkcionalitást — könnyen elérhetjük, azonban ha mindkét tulajdonságot egyszerre szeretnénk megvalósítani, az bizony már alapos tervezést fog igényelni.

Sokszor hallani például a mondást, hogy a dekoratív bútorok célja nem az, hogy kényelmesek legyenek. De vajon mi értelme olyan eszközöket telepíteni a kertbe, amelyek bár szépek, de használatuk nem kényelmes, kézenfekvő vagy előnyös?

A kert akkor teljes, ha a szépérzékünk mellett a pihenés iránti vágyunkat is maximálisan kielégíti.

Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget!

A kert akkor jó, ha a szépséghez funkcionalitás is társul

Bár az imént említett példa a kerti berendezésekre vonatkozik, ám hiba lenne azt hinni, hogy csak és kizárólag a használati tárgyak lehetnek hasznosak és szépek egyszerre.

A növények például számtalan olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek mindkét feltételnek eleget tesznek, gondoljunk csak például a gyönyörű színekben pompázó, termést hozó fákra, a kártevőket elijesztő és közben a családot élelemmel ellátó hagymákra, vagy éppen a különböző fűszernövényekre, amelyekkel az ételeinket vagy a hűsítő italainkat ízesíthetjük — amiket akár kint, a kültéren is elfogyaszthatunk.

hűsítő italok

Kép forrása: Unsplash.com

Ma már rengeteg olyan növény kapható hazánkban, amely szépsége mellett számos előnyös tulajdonsággal bír — olyannyira, hogy akár az egész kert megtölthető ilyen élőlényekkel.

Az élő dolgok mellett pedig az élettelen — ám ugyanolyan fontos funkciókkal bíró — kerti elemeket is érdemes górcső alá venni, hiszen az olyan építőanyagok, mint például a térkő vagy a falazóelem remek vizuális hatást képesek nyújtani autóbeállóinknál, falazatainknál, kerítéseinknél vagy lépcsőinknél mindamellett, hogy elsődleges funkciójuk természetesen a hasznosság!

térkő

Kép forrása: Frühwald

Egy térkő például alkalmas lehet a kerti utak, autóbeállók burkolására is, de magaságyásokat vagy szegélyt is kialakíthatunk belőlük, ha úgy tartja kedvünk. Érdemes azonban utánanézni, hogy milyen termékek, színek és lerakási módok léteznek, hiszen ezekkel az építőanyagokkal — és egy kis kreativitással — még a legunalmasabb kertrészeket is könnyen feldobhatjuk.

Végül, de nem utolsó sorban a bevezetőben is említett dekorációs elemekkel, illetve a főleg kényelmi (vagy éppen esztétikai) funkciókat ellátó berendezési tárgyakkal is érdemes egy kicsit játszani. Hiszen hiába szép valami, ha mellette nem rendelkezik gyakorlati funkcióval — és ugyanez igaz fordítva is!

A székek, napágyak, kerti bútorok, jacuzzik és egyéb pihenésre szolgáló elemek legfőbb funkciója természetesen az, hogy kényelmesebbé tegyék a kikapcsolódást, de a mai modern design megoldásoknak köszönhetően akár díszként, vizuális kiegészítőként is tökéletesen megállják a helyüket.

A kert tehát akkor lesz teljes, ha ugyanannyira szép, mint amennyire használható.

Designelemek, térkövek és teraszlapok a Frühwaldtól

Szeretnél egy kertet, amely harmonikus egységet képez a ház egyéb kültéri egységével? Válogass a Frühwald termékei között, és tervezd meg kertedet, teraszodat vagy kapubeállódat velünk!

Látványtervező szoftverünk segítségével megnézheted, milyen burkolatok mutatnának a legjobban nálad, majd találd meg a hozzád legközelebb eső partnerünket az ország 232 pontján, ahol meg is vásárolhatod a kívánt terméket.

Képek forrása: Freepik.com; Unsplash.com; Frühwald

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert