reklámajándék

Életünk során rengeteg ajándékot osztunk ki, legyen szó születésnapi, esküvői és karácsonyi ajándékról, vagy egy ügyfeleinknek szánt reklámajándékról. De abba belegondoltunk már valaha, hogy egy-egy kedves gesztussal mekkora terhet helyezünk a bolygónk vállára?

Most, a karácsonyi időszak közeledtével érdemes még inkább elmerengeni ezen, mielőtt bevásárolnánk, majd becsomagolnánk a szeretteinknek szánt ajándékokat.

Ha ezek után máris megszületett bennünk az elhatározás, hogy idén szeretnénk környezettudatosabb módon ajándékozni, akkor az első lépést meg is tettük! A következőket pedig alább soroljuk!

Környezettudatos ajándékozás lépésről lépésre

A következőkben az ajándékba szánt termékek kiválasztásától kezdve egészen a meglepetések átadásáig bemutatjuk, mit tehetünk másként úgy, hogy a Föld is hálás legyen érte.

Egy tudatos választás

Először is: egyáltalán nem mindegy, hogy mit adunk át a szeretteinknek. Manapság egyre népszerűbbé válnak az úgynevezett élményajándékok, amelyek a bolygónak is jót tesznek, ha okosan választjuk meg.

Például: ahelyett, hogy a nővérünknek egy fast-fashion boltban vásárolnánk egy pulóvert, aminek az előállítása és szállítása rengeteg erőforrást igényel, inkább fizessük be egy kellemes masszázsra vagy vigyük el egy kiállításra!

Ha mindenképpen tárgyi ajándékban gondolkodunk, akkor sem kell figyelmen kívül hagynunk a bolygónk szempontjait. Érdemes például körülnézni az antik boltokban, vagy néhány bolhapiacon, ahol környezetbarát módon olyasmit menthetünk meg, amit már úgyis előállítottak.

Amennyiben az ügyfeleinknek szánt reklámajándékban gondolkozunk, ezek nem igazán jöhetnek számításba, de szerencsére vannak még opcióink bőven!

Abban az esetben, ha nem is élményt és nem is valamilyen régi kincset ajándékoznánk, még mindig válogathatunk helyi vállalkozók termékei és újrahasznosított, környezetbarát portékái közül.

Ha lokálisan vásárolunk, máris megkönnyítjük a környezet dolgát, hiszen megspóroljuk a kontinenseken átívelő szállítást. Ráadásul a hazai alkotók, tervezők és termelők cikkei általában ökotudatos módon készülnek.

Van például jó néhány dizájner, akik újrahasznosított anyagokból készítik a ruháikat, a hazai kozmetikai cégek pedig nem tesztelnek állatokon és egyes termékeik vegánok is – azaz nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

De ezek mellett remek ajándék lehet egy-egy termelői piacon beszerzett mutatós lekvár, szósz vagy kence is, amelyeket szuper kis ajándékcsomagokká állíthatunk össze.

De vannak más apróságok is, amelyekre figyelhetünk. Például: ha virágot veszünk, akkor részesítsük előnyben a cserepeset a vágottal szemben! Ha valaki könyvet szeretne, kutassuk fel azt használt, jó állapotú változatban!

Összefoglalva: ha tudjuk, hogy az ajándékozott mire vágyik, akkor keressük meg annak környezettudatos alternatíváját – biztosak lehetünk benne, hogy már létezik!

A csomagolás hatalma

Évről évre elszörnyülködhetünk a karácsonyfa körül, hogy mekkora halom csomagolópapír gyűlhet össze, még akkor is, ha csak néhány fős a családunk. Ezt elkerülendő, csomagoljunk tudatosan!

Jó ötlet például, ha újrahasználjuk a korábbi években megkapott ajándéktasakokat – kifejezetten vicces lesz látni, ahogyan a családban körbejár egy-egy darab.

Emellett elővehetjük az elmúlt év során felhalmozott dobozokat, szatyrokat, papírtasakokat és csomagkitöltő-anyagokat. Egy jó ötlettel és némi időráfordítással ezekből is tökéletesen használható csomagolóanyagokat nyerünk. Így azok kapnak egy új életet, mi pedig nem vásárolunk feleslegesen több tucat csomagolópapírt.

Ha ilyesmit nem találunk otthon, nézzünk körbe az interneten, lehet, hogy valaki ingyen kínál ilyesmit, de belefuthatunk néhány környezettudatos csomagolóanyagba is!

Átadás

Olykor előfordulhat, hogy nem tudunk a szeretteinkkel lenni a különleges alkalmakkor, legyen szó karácsonyról vagy egy születésnapról. Ilyenkor célszerű lehet igénybe venni a különböző szállító szolgáltatásokat, futárcégeket. És ilyen esetekben is dönthetünk környezettudatos módon!

Keressünk olyan vállalatot, ami elektromos autóflottával rendelkezik és más döntéseiben is szem előtt tartja a bolygó érdekeit! Ez a reklámajándékok kiszállítása során is jó ötlet lehet, hiszen amellett, hogy teszünk a Földért, még imponálhatunk is az ügyfeleinknek vagy potenciális ügyfeleinknek.

Csak egy kis odafigyelés

Most már láthatjuk: a zöld – vagy legalábbis tudatos – ajándékozás egyáltalán nem nagy ördöngösség. Elég, ha eleinte egy kicsit odafigyelünk, aztán idővel a környezettudatos gondolkodás már annyira az életünk részévé válik, hogy egy kicsit sem kell megerőltetnünk magunkat. Addig is: gondolkodjunk alternatívan, a bolygó meghálálja majd!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem