jácintok

Cikkünkben azok számára szeretnénk egy kis útmutatóval szolgálni, akiket a kedvesük Valentin nap alkalmából valamilyen virággal lepett meg.

Hagymások (pl. tulipán, nárcisz, jácint)

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, a legjobb helye egy keleti vagy egy nyugati fekvésű ablak közelében van. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen a közvetlen közelben fűtőtest vagy tűzhely. Ha van párásítónk, akkor előnyös, ha a közelébe tesszük új virágunkat. 

Öntözésnél a legjobb eredményt az adja, ha ritkán (általában hetente), de teljesen átitatjuk a hagyma körüli földet langyos vízzel, majd két öntözés között kicsit hagyjuk kiszáradni a felszínét. Azt mindenképp kerüljük, hogy a föld folyamatosan nedves legyen.

Amikor valamelyik virág már kezd barnulni, érdemes annak a virágszárát kivágni. Ha a zöld részek már teljesen elsárgultak, vágjuk le őket, a hagymát szedjük ki a földből, és tegyük papírzacskóba, egy száraz, sötét helyre.

Ha ősszel elővesszük és elültetjük, a következő tavasszal gyönyörködhetünk az új virágokban.

Vágott virág

tulipán csokor

Kép forrása: Pixabay.com

Otthon fektessük le a csokrot és vágjunk vissza minden virág szárából 45 fokos szögben 3 cm-nyit. Így több vizet lesz képes felvenni a növény. A vázánkat jól mossuk el, mielőtt beletennénk a csokrot. Ezután töltsük meg kb. a háromnegyedéig meleg-langyos vízzel.

Ha vannak levelek, amik a víz alá kerültek, akkor azokat vágjuk le. Az elhelyezésükre ugyanaz igaz, mint a hagymásokra, azzal a kiegészítéssel, hogy ne hagyjunk a csokor közelében például egy tálban gyümölcsöket, mert azok gyorsíthatják az elvirágzást.

Ha a vázában lévő víz kezd zavaros lenni vagy már szaga van, cseréljük ki és ismételjük meg a szár levágását.

Vannak legendák különböző módszerekről, amik segíthetnek tovább frissen tartani a csokrot, mint például limonádé öntése a vázába. Sajnos ezek többsége nem működik, sőt sokszor csak ront a helyzeten.

Ha nagyon elszántak vagyunk és sűrűn kapunk csokrot, beszerezhetünk pár tasakkal az OASIS nevű cég Floralife nevű „vágott virág frissen tartó” szeréből, az tényleg működik.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők