öntözés

Szobanövényeknél a leggyakoribb gond a növények túllocsolása vagy éppen a kiszáradásuk. Ezért is érdemes pár dolgot végiggondolni ezzel kapcsolatban.

Sok helyen és leírásban írják, azt, ahogy hány hetente kell vagy érdemes locsolni az adott fajt, azonban ez nem jó megközelítés, hiszen nagyon sok minden befolyásolja a növény vízfelvételét, a talajban lévő víz párolgását stb. Ezek közül párat felsorolunk most.

Talaj

Legyen szó trópusi szobanövényekről, vagy akármelyikről, valamennyi abban a talajban érzi a legjobban magát, ami hasonló ahhoz, ahol őshonos az adott faj. Ezért igyekezzünk olyan talajt készíteni vagy vásárolni nekik, amik megfelelőek és biztosítják nekik az optimális fejlődési körülményeket.

Fény, napsütés

Különösen nagy befolyásoló tényező, hogy mennyi fény, napsütés éri az adott növényt, hiszen az ablakban, főleg nyáron sokkal gyorsabban és könnyebben kiszáradnak a növények, mintha télen a szoba egyik sötétebb sarkában lennének.

Ezért érdemes lehet számontartani azt, hogy a különböző növényeket az év során milyen sűrűn locsoljuk, mondjuk egy locsolási, öntözési naplóval.

Kaspó, cserép mérete

Ugyancsak fontos szempont, hogy mekkora és milyen cserében van a növény, kaspóban van-e. Ha ugyanis a cserép kaspóban van, akkor kevesebb nap érheti a cserepet magát, ezért kevésbé melegszik át, kevesebbet párologtat el.

A nagyobb cserepek, nagyobb földlabda szintén jobban és tovább raktározza az alapvetően is több vizet, míg a kisebb cserépben lévő növények akár 1 nap alatt is kiszáradhatnak különösen nyáron.

Fontos tényező az is, hogy műanyag vagy agyagcserépben van az adott növény, hiszen az utóbbit sokkal inkább átjárja a levegő, és az agyag is könnyebben elvonja a nedvességet a földtől.

Levegő páratartalma, hőmérséklet

És még két szempont, amik szintén kihatással lehetnek az ideális locsolás gyakorisága. A levegő páratartalma valamelyest korlátozza azt, hogy mennyi nedvesség tud elpárologni a növény földjéből, jó példa erre a zárt florárium, amiben tud cirkulálni a nedvesség – ezért sem szükséges pótolni azt sokáig.

A hőmérséklet pedig télen, a fűtési szezon indulásával, majd tavasszal a végénél lehet csalóka, hiszen ha sokat süt a nap, meleg van, könnyebben feltételezzük, hogy locsolni kéne, viszont téli fűtésnél ez kevésbé egyértelmű, pedig a növények sokszor az ablakban vannak a fűtőtest felett, ami száraz és meleg levegőt keringtet a cserepek közvetlen környezetében.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények