lepkeorchidea
lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Előző orchideákról szóló cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen az ideális hely az orchideák számára. Az orchideák, valamint az egyéb szobanövények gondozásának egyik sarkalatos pontja az öntözés. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire kell odafigyelni az öntözés és a párásítás során.

Az orchideák öntözése

Az öntözés során körültekintően kell eljárni, legyen szó az öntözés gyakoriságáról, valamint az öntözővíz minőségéről. Az orchideák kifejezetten érzékenyek a meszes vízre, ezért mindenképpen mészmentes vizet használjunk a heti egyszeri öntözés során.

Ha csapvizet szeretnénk használni, akkor először forraljuk fel, majd a kihűtés után használjuk a locsolásra. Ha tudunk esővizet gyűjteni, akkor akár azt is használhatjuk.

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Ha nem szeretnénk a forralással és az esővízgyűjtéssel pepecselni, az ioncserélt víz vagy az ásványvíz is megteszi. Az öntözés során, annyi vizet adjunk a növénynek, hogy ne álljon rajta a víz, és a gyökerei se álljanak a vízben.

Az orchideák párásítása

A párásítás szintén fontos, ami az orchideák eredeti életkörülményeiből adódik. A párásítás történhet közvetve és közvetlenül is.

A közvetlen párásítás során, az orchidea leveleire vizet permetezünk, erre leginkább a kevésbé meleg, reggeli, délelőtti időszak alkalmas. Hálás lesz érte növényünk, ha nem feledkezünk el a párásításról, nyáron pedig kifejezetten igényli is azt.

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

A közvetett párásítás szintén az orchidea hasznára válik, ehhez nem kell mást tenni, mint a cserép alá, pl. egy tálcára agyaggranulátumot vagy kavicsokat szórni, és egy kis vizet önteni rá.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények