szobanövények

Sok szobanövényünk a trópusokról származik, ahol akár naponta esik, majd gyorsan fel is szárad nedvesség, folyamatosan magas páratartalmat biztosítva a növényeknek.

Emellett a természetes klímájukban a fűtéssel sem kell megbírkózniuk ezeknek a növényeknek, ami talán a legnagyobb sokk és kihívás a növények szerelmeseinek.

Vannak pára igényesebb fajok, ilyenek a nyílgyökerek, páfrányok és több philodendron faj, míg más növények jól elvannak párásság nélkül is, mint a kaktuszok, pozsgások vagy a különböző futóka fajok.

Azonban itt van öt tipp, hogy hogyan tudod növelni a párásságot a növényeidnek:

Csoportosítás

Csoportosítás, ezzel kismértékben segítheted a helyzetet, hiszen ha szobában vannak a növények, zártan egy csoportban, akkor a talajból kipárolgó nedvesség jobban köztük marad, javítva valamelyest a helyzeten.

Permetezés

Permetezés, ez is csak kismértékben, és sajnos csak pillanatnyilag segíthet a párásságon, sőt több növény nem is szereti, ha a levelére víz kerül, ezért kevésbé javaslom ezt a megoldást – hiszen ilyenkor alig pár milliliter víz kerül ki a növényre, ami szinte elhanyagolható a következő megoldásunkhoz képest.

Párologtató

Párologtató, esetében ugyanis – kiszereléstől függően – akár több litert is képes elpárologtatni egy nap alatt – vagy míg mi munkában vagyunk, ami akár százszor több mint egy kis reggeli fufukázás.

Florárium

Florárium, is állandó megoldás lehet, sőt ilyenkor, ha zárt floráriumról van szó, akkor nekünk nem is kell együtt élnünk a magas páratartalommal – így a szoba esetleges penészesedése is elkerülhető.

Növények tálcán való tartása

Az utolsó, de a legegyszerűbb megoldás a növények tálcán való tartása, és erre a tálcára helyezni agyaggolyókat vagy kavicsokat. Ez nem csak a lent összegyűlő víz elpárolgását segíti, hanem megfelelő távolságot is tart a növény talaja és a pangó víz között, így a gyökérrothadás is könnyen elkerülhető.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények