csap
csap

Kép forrása: Pixabay.com

A víz a legféltettebb kincsünk, minden életforma éltető ereje a Földön. Nem ritkán hangzanak el ilyen és ehhez hasonló, már elcsépeltnek ható kijelentések, amelynek ennek ellenére minden szava igaz.

Pontosan ezért olyan fontos vigyázni rá, hiszen míg a Föld népessége lassan megháromszorozódott az elmúlt évszázadban, addig a vízmennyiség továbbra is korlátolt mennyiségben áll rendelkezésünkre.

A jó hír az, hogy te magánemberként a hétköznapok során is egyszerűen hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a készletek minél tovább, a gyerekeink, unokáink és az ő leszármazottjaik életében is kitartsanak.

Számos olyan apró praktika és hétköznapi használati tárgy létezik ma már, amelyek alkalmazásával és használatával nagyon sokat tehetünk a bolygónkért és a rajta levő élővilágért. Ennek kapcsán sokan gondolják azt, hogy ezért cserébe biztosan sok kényelmi dologról le kell mondani, ám ez koránt sem igaz.

Sőt, számos olyan elem jelenhet meg az életünkben mindezek által, amelyek még komfortosabbá teszik a mindennapokat úgy, hogy közben a vízzel is takarékoskodhatunk.

Hétköznapi praktikák

Számos olyan hétköznapi praktika létezik, amelyek nem kerülnek különösebb erőfeszítésbe, mégis sokat tehetsz általuk a környezetért és a víz megóvásáért. Ha például fogmosásnál fogmosó poharat használsz és nem folyatod a csapot, máris nagyon sok vizet spóroltál, de ugyanez igaz a borotválkozásra is, hiszen itt sincs szükség folyamatos vízfolyásra.

Szintén helytálló mindez akkor is, ha csak akkor indítod el a mosó- vagy mosogató gépet, ha az tele van és nem fér bele több szennyes vagy mosatlan. Egyébként akkor is sok vizet spórolhatsz ha kézzel mosogatsz, viszont nem folyóvizet használsz hozzá, hanem a mosogatótálcában levő vízzel dolgozol.

Ehhez persze érdemes praktikusan előre gondolkozni és a kevésbé szennyezett tányérokkal, poharakkal kezdeni a sort. Ez a kérdéskör mindezek mellett eldönteni látszik a zuhanyzás kontra fürdés állandó dilemmáját is, ugyanis az előbbi esetében lényegesen kevesebb víz fogy el. Bár fontos hozzátenni, hogy ekkor is figyelni kell a zuhanyzás időtartamára.

Valamint ha van rá lehetőség, akkor érdemes egy vödröt tartani a zuhanyrózsa alá addig, amíg vársz a meleg vízre. Így a kiérkező hideg víz, amelyre mindenki mumusként gondol a zuhanykabin mellett dideregve, nem megy kárba. Kiválóan fel lehet használni például virágöntözéshez.

Rendezkedj be víztakarékosan!

Ha mindezt még komolyabban gondolod és szeretnél még többet tenni a környezetedért a mindennapjaid során, akkor ezt az otthonodban leginkább a fürdőszobában teheted meg. Egy víztakarékos zuhanyfej beszerzésével például olyan szerkezetre tehetsz szert, ahol egy kapcsoló segítségével állíthatod le a vizet.

Így nem folyik feleslegesen amíg a tusfürdődet vagy a samponodat használod, ám cserébe mikor újra megnyitod, ugyanolyan hőmérsékletű és intenzitású lesz a víz, mint amikor elzártad. Ráadásul mindezeken felül számos olyan funkció is helyet kap a legtöbb ilyen fürdőszobai kiegészítőben, amelyek tovább növelik az élményt tusolás közben.

Hasonló elv alapján álmodták meg a víztakarékos csaptelepeket is, amelyek működésének lényege, hogy a vízsugarat levegővel dúsítják. Így te észre sem veszed a különbséget amikor megnyitod a csapot, viszont sokkal kevesebb vizet használsz el akár már egy kézmosás során is. Ezáltal mind a komfortérzet, mind a víz megmarad.

Nem szabad megfeledkeznünk a víztakarékos WC tartályról sem, amely szintén sok víz megspórolását teszi lehetővé. Ezeknek a szerkezeteknek a lényege, hogy egy rugós zárású öblítőszelep van beleszerelve, mely elzárja a víz útját, amikor elengedjük a lehúzókart.

Láthatod, milyen sokat tudsz tenni egyszerű dolgok nyomán a hétköznapokban is a víztakarékosságért. Ráadásul ha éppen fürdőszoba felújítás előtt állsz, mindenképpen érdemes szétnézned a fentebb említett termékek között is.

A cikk elkészültéhez segítséget nyújtott a Gépészcentrum webshop, akiknek ezúton is köszönjük a hasznos tanácsokat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert