epertermesztés

Bár az ültetés fő szezonja az ősz, tavasszal is nyugodtan belevághatsz az eper termesztésébe, és hamarosan már a saját mézédes termésedet szüretelheted! Kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk, hisz nem igényel különösebb szakértelmet. Megfelelő odafigyeléssel az eper akár egy balkonládában is szépen terem, így az sem gond, ha lakásban élsz.

Miért finomabb az otthon termesztett földieper, mint a bolti?

Az eper, amit magadnak termelsz meg, azért lesz olyan ízletes, mert meg tudod várni, hogy elérje a teljes érettséget. Az importból származó epreket (de sokszor a hazait is) sokszor már jóval hamarabb, akár 70-80%-os érettségben is leszedik, hogy kibírják a hosszú szállítást, és sokáig jól mutassanak a boltok polcain.

Nagyon fontos, hogy milyen palántákat választasz!

Ha epret szeretnél termeszteni, az első és egyben az egyik legfontosabb lépés, hogy kiválaszd a megfelelő palántákat.

Ma már rengeteg különböző eperfajta közül válogathatunk, amelyeknek eltérőek az igényeik, és különböző méretű, ízű és mennyiségű termést hoznak.

Attól függően, hogy egyszer termő vagy folytontermő eperről van szó, az érési idejük is eltér: az egyszer termő fajták bőségesen, de rövidebb ideig (tavaszól kora nyárig) teremnek, míg a folytontermő eprek egyszerre ugyan kevesebb gyümölcsöt hoznak, de tavasztól egészen az első fagyokig szedheted a termésüket.

Nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy milyen fajtát választasz, de arra is, hogy egészséges és megbízható helyről származó palánták legyenek. A Gardencentrum.hu kínálatában ellenőrzött spanyolországi szaporítóanyag-telepekről érkező epreket találsz. Az első időszakban a növényeket hűtve tároljuk, majd átcserepezzük őket, és a vásárlóinknak egészséges töveket szállítunk.

epertermesztés

Kép forrása: Gardencentrum.hu / A sikeres termesztés alapja az egészséges palánta

Hova érdemes ültetni az eperpalántákat?

Olyan helyre ültesd a palántákat, ahol mindig szem előtt lesznek, és könnyen hozzájuk fogsz férni. Elhelyezheted őket például a terasz vagy az előkert környékére, ahol gyakran megfordulsz, így hamar észreveszed majd az új, pirosló szemeket és az esetlegesen kialakuló problémákat is.

Kötött talaj esetén érdemes magaságyást kialakítani a palántáid számára. Ha pedig balkonládában szeretnél epret termeszteni, akkor jó választás, ha a konyhaablakban, az erkélyen vagy a teraszon találsz nekik helyet.

Nagyon fontos, hogy ne száradjanak ki a tövek, ezért ne felejtsd el őket meglocsolni reggelente. A legjobb megoldás a csepegtetőrendszer, de akár egy kézi locsolókannával is megoldhatod a vízellátást. Komolyabb melegek idején ügyelj arra, hogy még alaposabban megöntözd őket.

Az eper szereti a napsütést, de a palántákat akár félárnyékos helyre is ültetheted, csak figyelj arra, hogy legalább napi 4-5 óra napfény mindenképpen jusson nekik, mert erre szükségük van a gyümölcsök színeződéséhez és a finom íz eléréséhez.

epertermesztés

Kép forrása: Getty Images / A napfény nagyon fontos a megfelelő íz és szín eléréséhez

Így ültesd és gondozd az epret

Annak érdekében, hogy kellően nagyméretű gyökeret tudjanak nevelni, a palántákat laza szerkezetű és jó minőségű talajba érdemes ültetni.

Ahhoz, hogy a gyümölcsök egészséges növekedhessenek és a hozam is megfelelő legyen, gondoskodnod kell a folyamatos vízellátásról. A töveket mindig alulról öntözd, és ügyelj arra, hogy lehetőleg ne érje víz a terméseket és a lombot, mert különben könnyen felüthetik a fejüket a gombás megbetegedések.

Ezeknek a betegségeknek sajnos a párás, csapadékos idő is kedvez. Ha nem szeretnél a kertedben vegyszereket használni, akkor egyszerűen csak távolítsd el a beteg gyümölcsöket és leveleket. Minél egészségesebbek és erősebbek a növényeid, annál jobb lesz az ellenálló képességük is.

A növekvő bokrokról időről időre távolítsd el az elöregedő, lefelé hajló leveleket is, hogy a tövek jól átszellőzhessenek!

Néhány tipp a mézédes eperhez

Ahhoz, hogy az eper édes ízű legyen, megfelelő tápanyagokra és elegendő napfényre van szükség. Azt javasoljuk, hogy már az ültetés során dolgozz be szerves trágyát az ültetőgödörbe, amiből később minden tavasszal érdemes még néhány maréknyit szórni a tövekhez.

A virágzás kezdetétől használhatsz speciális, epertermesztéséhez ajánlott tápanyagot is, ami segíti a színeződést és az érést.

Kellemes kertészkedést és bő termést kíván a Gardencentrum.hu csapata.

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert