virágágyás

Ahogy tegnap ígértük, ma folytatjuk a virágágyás tervezésének szempontjait összefoglaló írásunkat. Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

A növények magassága

virágágyás

Kép forrása: Pixabay.com

A növények magassága is alkalmas játékra, és lényeges tervezési szempont. A nagyobb méretű, magas növények alkossák az ágyás hátterét, míg az ágyás legelejére kerüljenek a legalacsonyabb virágok. 

Az átmenetekről ebben az esetben se feledkezzünk el, akkor lesz igazán természetes hatású az ágyás, ha a különböző magasságok között van átmenet, és néha megtörjük ezt egy eltérő méretű növénnyel.

A virágzási idő, mint tervezési szempont

Sok növény, például a hagymás növények is, virágzás után elszáradnak, és helyükön a száraz növényi részek levágása után, üres hely keletkezik.

Az ilyen növényeket célszerű az ágyás hátsó részeibe ültetni, kisebb hagymások esetében pedig egyenletesen elosztani a teljes ágyásban. Az ágyás elejébe azok a növények kerüljenek, amelyek virágzás után is díszítenek.

A növények igényei

virágágyás

Kép forrása: Pixabay.com

A virágágy tervezésekor ismerni kell a kert adottságait, valamint, hogy mennyire vagyunk képesek kielégíteni a növények igényeit.

Tudnunk kell, hogy a kert azon részét, ahova ültetni szeretnénk a virágokat, mennyire éri napfény, esetleg árnyékos-e, milyen a talaj, kötött vagy laza, tápanyagban dús vagy szegény.

Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk öntözéssel foglalkozni, hanem a csapadékra szeretnénk bízni a nedvesség pótlását, mérlegeljük ezt a szempontot is.

Megkönnyítjük a saját dolgunk, ha olyan növényeket válogatunk össze, amelyeknek nagyon hasonlóak az előbb felvázolt igényei.

Ha nem tudunk öntözni, akkor mindenképp a szárazságtűrő növények közül válogassunk, ha tűző napos az ágyás, akkor csak fényigényes virágokat keressünk és így tovább.

Tervezzük meg az ágyást!

virágágyás

Kép forrása: Pixabay.com

Nincs más hátra, mint az előzőekben leírt szempontok figyelembe vételével összeállítani az ágyást, ehhez akár ültetési tervet is készíthetünk.

A tervezés minden az ágyás középső, ha úgy tetszik, vezér növényének kiválasztásával kezdődik. Ha ez a növény hangsúlyos, akkor a többi növény kevésbé legyen domináns.

Igaz ez fordítva is, semlegesebb vezérnövény mellé, választhatunk harsányabb kiegészítő növényeket. A vezér növény közelébe a tavaszi és nyári virágokat célszerű ültetni, tőle távolabb a később virágzókat.

Egyes növények, csak csoportban mutatnak jól, ezeket bátran használjuk virágágyásunk tervezése során, míg vannak olyanok is, melyeket vétek „elrejteni”. Ezek a szoliternek is hívott virágok, önállóan mutatnak a legszebben, ahol minden figyelem rájuk irányul.

Bízunk benne, hogy sikerült ötleteket adnunk. Facebook oldalunkon örömmel fogadunk minden képet olvasóink virágágyásairól!

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Arsnatura

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert