fürdőszoba

Szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend a környezettudatos életmód, egyre többen kötelezik el magukat a túlfogyasztás és a fölösleges hulladéktermelés megállítása mellett. Mindehhez rengeteg segítség áll rendelkezésünkre: különböző blogoktól az influencerekig számos példát láthatunk a zero waste élet megvalósítására a mindennapjainkban.

Elsőre azonban elrettentőnek is tűnhet, amikor azt látjuk, hogy más mindössze havi egy marék szemetet termel. Ilyenkor el sem tudjuk képzelni, mi hogyan lennénk képesek mindezt elsajátítani a komposztálástól a szépségápolási termékek megreformálásáig.

A jó hír, hogy egyáltalán nem kell tökéletesen csinálni, hiszen már néhány apróságnak tűnő változtatás bevezetésével is nagyon sokat tehetünk bolygónk és klímánk védelméért. A kulcsszó pedig a fokozatosság: ahelyett, hogy elkezdenél ész nélkül zöldíteni, próbálj ki inkább havonta egy-két új szokást!

fürdőszoba

Kép forrása: Canva.com

Az alábbi tippekkel a fürdőszobád zöldítéséhez nyújtunk segítséget. Kezdd azzal, ami számodra a legegyszerűbbnek tűnik, amit nem érzel óriási áldozatnak, majd egymás után térj át a többi pontra! Néhány hét múlva észre sem fogod venni a különbséget!

  1. Folyékony szappan helyett klasszikus szappan: Szerintünk ez a legegyszerűbben elsajátítható lépés, mindössze a műanyag dobozos folyékony szappan helyett a papírcsomagolású szilárd szappant kell levenned a polcról. Lehetőleg válaszd hazai manufaktúrák termékeit!
  2. Fa fésű, hajkefe: Ki ne dobd a jó állapotban lévő műanyag kefédet! Viszont, ha eljön az ideje beszerezni egy újat, ügyelj arra, hogy ezúttal fenntartható erdőgazdálkodásból származó, fából készültet válassz.
  3. Kémiai összetevők helyett természetes kozmetikum: A természetes szépségápolás valóságos reneszánszát éli. Nem csak a környezetnek, hanem saját egészségednek is szívességet teszel, ha a káros összetevők (kőolajszármazékok, mesterséges adalékanyagok, parabének) helyett kipróbálod például a Naturprodukt termékeit.
  4. Mosható arctisztító korongok: Az esti arctisztítási rutin keretében akár 4-5 arctisztító korongot is elhasználunk. Gondolj csak bele, ez évente több mint 1800-at jelent! Cseréld le inkább mosógépben mosható textilpárnákra! Mivel könnyedén befér a napi mosás mellé, nem használsz extra vizet a tisztításukkal.
  5. Fém borotva: A tévhitekkel ellentétben sokkal biztonságosabban használható, mint az  eldobható műanyag társai, ráadásul alaposabb munkát is végezhetsz vele. Egy rozsdamentes darabbal évekig kipipálhatod a szőrtelenítés minden nyűgét-gondját.
  6. Tusfürdő helyett szappan: Különlegesebbnél különlegesebb, természetes alapanyagokból, Magyarországon készült szappancsodákkal kísérletezhetsz, amik speciális bőrproblémákra is megoldást kínálnak. Mindezért pedig nem kell a termelői piacokon kutakodnod vasárnap hajnalban, hiszen már a drogériák polcain is széles választék áll rendelkezésedre. Egy jó minőségű szappan pedig nem szárítja ki a bőröd!
  7. Sampon helyett szilárd sampon: Első hallásra furcsának tűnhet az ötlet, hogy szappant használjunk a hajmosáshoz, de a jó hír, hogy ugyanúgy működik, mint a sampon, csak műanyag csomagolás és felesleges összetevők nélkül. A következő módon tudod hasznosan alkalmazni: az alaposan benedvesített hajon húzd végig néhányszor, amíg kellően fel nem habosodik, majd a keletkezett habbal jól dörzsöld át, innen pedig kövesd a már jól ismert folyamatot!
  8. Fa fogkefe: A műanyagnál valószínűleg jobb választást jelent a manapság nagy népszerűségnek örvendő bambusz fogkefe, de  igazi “zöld” öves nindzsaként keresd inkább az európai fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa verziókat. A bambusztermesztés a kereslet miatt már túlzó méreteket öltött Kínában, nem beszélve a szállítással járó környezetterhelésről.
  9. Tampon helyett mosható betét vagy intimkehely: Ez már igazi nindzsakihívás, de csak az első lépések nehezek! Amint néhány alkalommal kitapasztalod a használatukat, észre sem veszed, hogy ott vannak! És nem mellesleg életed során kb. 150 kg szemetet is megspórolsz.
  10. Tisztítószerek helyett természetes eszközök: Készen állsz, hogy a fürdőszobád (és  tulajdonképpen a teljes lakás) takarításának is környezet-és egészségbarát módon ess neki? Ha már elhasználtad a tüdőgyilkos tisztítószereket, szerezz be mosószódát, szódabikarbónát és ecetet (vagy citromsavat, ha zavar az ecet szaga). Mindössze ebből a három kellékből a vízkőtelenítéstől az ablakpucolásig mindenre alkalmas keverékeket kutyulhatsz!

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna