öntözés

A tavaszi hónapokkal beindult az igazi kertészkedős szezon, amikor szinte minden napra jut valamilyen tennivaló a kertben. Legyen szó akár a veteményesről, akár a díszkertről, az egyik legalapvetőbb teendő az öntözés, különösen a szárazabb időszakokban.

A kisebb zsebkendőnyi kertek locsolását akár, egy strapabíró és kézre álló öntözőkanna segítségével is megoldhatjuk, azonban a nagyobb területek gondozásához mindenképpen érdemes beszerezni egy locsolótömlőt, ami megkönnyíti majd a dolgunkat.

A locsolótömlő kiválasztásakor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típust választunk, hiszen a különböző tömlők más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy milyen szempontok szerint érdemes locsolótömlőt választani.

A locsolótömlő hossza és átmérője

A vásárlás során az egyik legfontosabb szempont a tömlő hossza, valamint az átmérője. A túl hosszú locsolótömlő mozgatása nehézkes, a helyigénye nagyobb, valamint többet kell rá költeni, mintha a megfelelő méretet választjuk.

A túl rövid tömlő szintén nem ideális, mivel nem értjük el vele kényelmesen a kert minden pontját. Vásárlás előtt mérjük le, mekkora az a legnagyobb hosszúság, amire szükségünk lesz, és erre számoljunk még rá 10%-ot, így biztos, hogy nem feszül majd a tömlő és az öntözés is gyerekjáték lesz.

A locsolótömlők átmérője az öntözés gyorsaságát, valamint a vízhozamot befolyásolja. Minél nagyobb a tömlő átmérője annál több vizet tudunk vele kiöntözni, ráadásul gyorsabban. Egy átlagos hazai kertbe többnyire elegendő egy 13-15 mm átmérőjű slag, de természetesen választhatunk ettől eltérő típust is.

A tömlő szerkezete és anyaga

A tömlő szerkezete és anyaga jelentősen befolyásolja a slag használhatóságát, emiatt érdemes a több rétegű termékeket választani. A gyengébb minőségű, kevés rétegből álló slagok, gyakran megtörnek és csavarodnak, valamint a lépésállóságuk is gyenge.

A jó minőségű locsolótömlők kellőképpen rugalmasak, minimum háromrétegűek, melyet plusz egy merevítő réteggel erősítenek meg, míg a prémium termékek öt-hat rétegből is állhatnak. Ha szeretnénk elkerülni, hogy öntözés közben megcsavarodjon a slag, akkor válasszunk csavarodásmentes tömlőt, amely flexibilis, lágy, ugyanakkor erős és UV álló is egyben.

A slag repedési nyomása

A repedési nyomás, egy bar-ban megadott érték, amely azt mutatja meg, hogy az adott tömlő mekkora maximális nyomást bír ki. Ezt az adat főként olyan esetekben lényeges, ha nagyobb teljesítményű kerti öntözőberendezést szeretnénk használni.

A locsolótömlő színe

A locsolócső színe alapvetően nem tűnik fontos szempontnak, azonban mégis érdemes átgondolni a vásárlás előtt. Ha az a cél, hogy jól látható legyen például a fűben, akkor az élénkebb színeket érdemes előnyben részesíteni. Ha viszont feltűnő helyen, például a díszkert vagy a terasz közvetlen közelében tároljuk, akkor szolidabb, a környezetbe beleolvasó színű tömlőt célszerű választani.

A tároláshoz különböző kiegészítők lehetnek a segítségünkre, melyeket a tömlővel együtt, vagy külön tartozékként vásárolhatunk meg. Jó szolgálatot tehetnek a tömlőkocsik, a tömlődobok, vagy a tömlő függesztésére szolgáló eszközök.

A tömlő ára

Mint minden termék, úgy a locsolótömlő esetében is különböző árfekvésű termékek közül választhatunk, és a termékpaletta is meglehetősen széles. Amennyiben lehetőségünk van rá, ne válasszuk a legolcsóbb termékeket, főleg, ha sűrűn használjuk majd a slagot.

Az olcsóbb tömlők esetében nem ritka, hogy csak egy szezont bírnak ki, azt követően pedig cserére szorulnak. Az évenkénti vásárlással ugyanott leszünk, mint elsőre egy pár ezer forinttal drágább, de jobb minőségű terméket választottunk volna, ráadásul műanyag hulladékot is termelünk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a locsolótömlő kiválasztásához. Ha tetszett ez a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert