Otthon, Kiskert

Így védekezz a cserebogár ellen!

cserebogár
Kép forrása: Pixabay.com
cserebogár

Kép forrása: Pixabay.com

A cserebogár a ganajtúrófélék családjába tartozó bogár. Számos cserebogárfaj ismert, Magyarországon a májusi cserebogár (Melolontha melolontha) fordul elő leggyakrabban és okozza a legnagyobb károkat.

A cserebogár nem csak hazánkban van jelen kártevőként, Európa más országaiban is károsít lárva és kifejlett állapotban is. A különbség főként abban áll, hogy mennyi idő szükséges a teljes kifejlődéshez. A teljes kifejlődés ideje jellemzően 3-5 év között van, hazánkban 3 év.

A különböző cserebogár nemzetségek nem egyszerre érik el a végső fejlődési szakaszt, így lényegében minden évben lehet számítani a cserebogarak kártételére az ország valamely részén.

A cserebogár kártétele

cserebogár

Kép forrása: Pixabay.com

A cserebogár lárva alakban és kifejlett állapotban is jelentős károkat képes okozni. A falánk cserebogár pajorok piszkos fehér színűek, rágóik erősek, lábaik a barna fej közelében a testük elején találhatók, kifejlett méretük 4-5 cm is lehet.

Fiatal korukban még főként humusszal táplálkoznak, később azonban a növények gyökereit veszik célba. Amikor véget ér a teljes átalakulás, májusban kezdődik a cserebogár rajzása, mely minél hűvösebb az időjárás, annál tovább tart.

A kifejlett májusi cserebogár 2-3 cm hosszú, barna szárnyfedős bogár, potrohán világos színű foltok találhatók, szárnyfedőit ritkás, fehéres színű szőrzet borítja. A lombos fákat károsítja, a leveleket rágja, nagy tömegben jelentős károkat képes okozni.

Védekezés a cserebogár ellen

cserebogár

Kép forrása: Pixabay.com

A cserebogár ellen lárva és kifejlett állapotban is védekezhetünk. A lárvák szerencsére számos természetes ellenséggel rendelkeznek ilyenek például a madarak (főként varjúfélék), a vakond, a sün, a cickány, és a háziszárnyasok, elsősorban a tyúk.

Ha vannak a háznál tyúkok, akkor a vetést, ültetést megelőző ásás után érdemes bevetni őket, az ilyenkor felcsipegetik a felszínre kerülő lárvákat.

A gyakori kapálás, talajlazítás, őszi ásás, szántás szintén a segítségünkre lehet, ezekkel kiforgatjuk a pajorokat a talajból. Az ősszel végzett munkák során felszínre kerülő pajorok a hideg hatására megfagynak.

cserebogár

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Jó védekezési lehetőség a csali növény ültetése, ilyen lehet a szamóca, vagy a saláta, sárgarépa és burgonya palánta. A vetés közelébe, csalinak ültetett palántákat sűrűbben öntözzük. Ha a pajorok megtámadják a növényt, a palánta gyors leépülési jelzi, ilyenkor gyökerestől ki kell ásni a növényt, és hozzáférünk a pajorokhoz is.

Ha egy négyzetméteren belül 4-5 lárvánál is többet találunk a talajban, akkor szükség lehet talajfertőtlenítésre, az ehhez szükséges szereket gazdaboltban szerethetjük be, bár, ha nem muszáj, inkább ne vegyszerezzünk.

Bio gazdálkodásban is használható megoldásként az Esstence Bug Stop rovartávoltartó készítményt vethetjük be. Ez a vegyszermentes termék a talajba juttatva a talajfelszín alatti kártevőket szorítja vissza, mint amilyen a cserebogár lárvája is.

A kifejlett cserebogarakat a rajzási időszakban kell gyéríteni, hogy meggátoljuk a peterakást, hosszabb távon ez a legcélravezetőbb megoldás. Rajzási időben, egy hűvös, borongós reggelen menjünk ki a kertbe és a faágak mozgatásával rázzuk le a cserebogarakat a fáról.

A korai, hűvös órákban a cserebogarak röpképtelenül, ernyedten ülnek a fákon, így könnyedén sikerrel járhatunk. A földre került cserebogarakat gyűjtsük össze és tegyük meg, amit kell.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert