csiga
csiga

Kép forrása: Pixabay.com

A csigák legyen szó a házas vagy épp meztelencsigákról sok bosszúságot képesek okozni a kertben, mivel a zsenge növényi részek jelentik a táplálékukat. Esős időben és éjszaka aktívak, ilyenkor táplálkoznak nappal védett, árnyékos, hűvös helyeken rejtőzködnek, például kövek, kerti tárgyak alatt, vízaknák környékén.

A meztelencsigák jellemzően májustól őszig végzik a legnagyobb pusztítást, a veteményesben az uborka, sárgarépa, káposzta, saláta, burgonya és a szamóca sincs tőlük biztonságban, a pitypangot is nagyon szeretik, mely a gyepben virít.

Szerencsére a csigáknak szép számmal akadnak természetes ellenségei, melyek segíthetnek a gyérítésükben, és egyéb praktikákat is bevethetünk a csigák ellen.

A csigák természetes ellenségei

Pete és lárvaállapotban futrinkafajok fogyasztják a csigákat, a gerincesek közül a gyíkfélék, békák, háziszárnyasok (csirkék, kacsák, pulyka), a vakondok, cickányok és sünök is segíthetnek a csigaállomány gyérítésében.

A spanyol meztelencsiga ellen az egyik leghatékonyabb mód, ha beszerzünk néhány indiai futókacsát, melyek megtisztítják tőlük a kertet. Segítségünkre lehet, ha a csiga természetes ellenségei számára is vonzó körülményeket biztosítunk a kertben.

Növényi riasztók és csali növények

csiga

Kép forrása: Pixabay.com

A csigák egyes növényeket nem kedvelik így érdemes ezek közül valamelyikkel körbe ültetni az ágyást, amit védeni szeretnénk. Ilyen növény például a kakukkfű, zsálya, zsázsa, majoránna, fokhagyma, paradicsom, begónia, fekete ribiszke.

Másik lehetőség, ha olyan növényt használunk, mintegy csaliként, amit a csigák szeretnek. Például alkalmazhatunk pitypang mulcsot, így inkább ezt fogják dézsmálni a veteményes növényei helyett. Ennél a módszernél gyűjtsük össze a csigákat minél hamarabb, a csalit pedig cseréljük sűrűn, mivel a csigák a friss, zsenge növényeket szeretik.

Begyűjtés

A csigák éjszaka és esős időben aktívak ilyenkor könnyebben begyűjthetők. Másik megoldás, ha a módszert kombináljuk csapdával, búvóhely készítésével.

Egy benedvesített nejlon fólia, deszka vagy lapos kő remek búvóhely. Ha ilyenek találhatók a kertben, vagy kihelyezünk belőlük párat, akkor a csigák ide bújnak majd el meleg elől és könnyebben összeszedhetők.

Csapdák és csalik

csiga

Kép forrása: Pixabay.com

Csiga csapdákat saját magunk is készíthetünk például félbevágott műanyag palackból, de akár a boltban készen is vásárolhatunk. Ezeknek nagyon egyszerű a működési elvük, a csigák belemásznak, de kimászni már nem tudnak belőlük.

Csalit rengeteg dologból készíthetünk, az egyik legismertebb a sör és a sörcsapda, amely vonzza a csigákat. A sörcsapba készítéséhez ássunk le egy műanyag edényt a földbe, úgy, hogy a pereme csak kicsit álljon ki a földből és ebbe töltsük a sört.

A dinnye héja, a burgonya és uborka darabok, a narancs, grapefruit, vagy citrus héja, a beáztatott kutyatáp szintén remek csalétek.

Fizikai akadályok

Az egyik legismertebb módszer az apróra tört tojáshéj kiszórása, de ez a módszer, csak minimális sikerrel kecsegtet. Szintén gyakori praktika a kávézacc és a fahamu kiszórása, mely szintén csak mérsékelten eredményes.

Jobb megoldás az emelt ágyások készítése, melynek oldalára réz szalagot rögzítünk, vagy ha nagyobb dézsákba, konténerekbe ültetünk. Másik jó hatásfokú megoldás, ha visszahajlított lemezből készítünk egy mini kerítést az ágyás köré, így nem tudnak bemászni a csigák.

Leásott ereszcsatornából vizes árkot készíthetünk, ha megtöltjük vízzel, a csigák nem tudnak átjutni rajta, és ha elég széles megfulladnak benne.

Hatékony, de nem javasolt módszerek

csiga

Kép forrása: Pixabay.com

Van néhány közismert módszer, melyek bár elég hatékonyak, de hatalmas kínokat okoznak a csigáknak. Az egyik ilyen a sózás, amely a kertnek sem tesz jót. Hasonlóan fájdalmas az ecetes oldattal való permetezés és az oltott mész kihelyezése is. Bár a csigák kártékonyak, próbáljuk őket a legkisebb fájdalmat okozva eltávolítani a kertből.

Vegyszerek

Ha úgy érezzük, hogy nagyon indokolt és semmilyen házi praktika sem válik be, akkor a gazdaboltokban számos csigaölő szer közül választhatunk.

Mi legyen az összegyűjtött csigákkal?

Ha nagyon humánusak szeretnénk lenni, akkor jó messzire egy erdőszélre vagy mezőre visszük a csigákat. Ha az elpusztításuk mellett döntünk, akkor se sózzuk, vagy meszezzük őket. Leggyorsabb és legkíméletesebb megoldás, ha leöntjük őket forró vízzel.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertésze; Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert