monília
monília

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agronom

A moníliás rothadás a csonthéjas gyümölcsfák jellemző gombás betegsége, melyet a Monilia fructigena és a Monilia laxa gomba okoz. A betegség leggyakrabban a kajszit és a meggyet támadja meg, de a termésrothadás más csonthéjasokat is veszélyeztet, sőt rózsafélék és egyéb fás növények is megfertőződhetnek.

A monília a virágokat, terméseket, sarjhajtásokat és a gallyakat is megfertőzi. A fertőzés a virágok és fiatal termések megbarnulását és elszáradását eredményezi.

A termések az érés idején fertőződnek, ekkor eleinte puha, barnuló foltok jelennek meg, melyek gyorsan szétterjednek. A fertőzött részeken jól láthatók konídiumok és konídiumtartók is. A beteg termések lehullnak, vagy az ágakon maradnak mumifikálódva.

A sarjhajtások és a levelek sérülés hatására is fertőződhetnek, a betegség hatására elfonnyadnak, végül a gallyakkal együtt elszáradnak. A monília gomba a fertőzött növényi részek szöveteiben telel át micélium formában.

A virágok és a termések főként nedves, párás, hűvös időben vannak kitéve a fertőzésnek. Ez a virágok esetében 12 fok alatti, míg a terméseknél, 20-24 foknál alacsonyabb hőmérsékletet jelent. A gomba a virágok bibéjén keresztül jut be a növénybe.

Védekezés a monília ellen

monília

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mariuszjbie

A monília elleni védekezés legfontosabb módja a megelőzés, mely a fertőzött növényi részek, mumifikálódott termések és beteg gallyak eltávolításával és megsemmisítésével kezdődik. További fontos teendő a permetezés, melyhez felszívódó gombaölő szert használjunk.

Permetezést a virágzás idején végezzük, ha nem változik az időjárás, akkor az elvirágzáskor is megismételjük, ha kedvezően változik az időjárás, akkor elég egy permetezés.

A termések rothadása ellen jellemzően csak tömeges károsodás és rendszeres fertőzés esetén permetezünk, ezt a szüret előtt 4 esetleg 2 héttel lehet megtenni.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a monília elleni védekezésben. Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Agronom; Wikipédia / Szerző: Mariuszjbie

Forrás: Édenkert.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert