pajzstetű
pajzstetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

A pajzstetű számos szobanövényen valamint kerti növényen megtelepedhet jelentős károkat okozva. Rengeteg pajzstetű fajt ismerünk, közös jellemzőjük, hogy pajzsszerű védőburok védi őket.

Jellemzően a levélnyelek közelében és a levélfonákon telepednek meg, kedvez számukra a meleg, száraz környezet. A gyümölcstermő cserjéken, gyümölcsfákon és díszcserjéken gyakran mézharmatképződés, valamint fényes és ragacsos levelek utalnak a jelenlétükre.

Ha kedvenc szobanövényünk fonnyadt, levelei sárgulnak és ragacsosak, az egész növény nagyon betegnek tűnik, nem hoz új hajtásokat, csak vegetál, esetleg korompenész is felütötte a fejét, akkor okkal gyanakodhatunk pajzstetűre.

A pajzstetű a növény nedveivel táplálkozik, szívogatásával legyengíti, alapvető tápanyagokat von el tőle. Nagyon könnyen megfertőzi a többi növényt is, ezért ha beazonosítottuk a kártevőt, azonnal cselekednünk kell.

Védekezés a pajzstetű ellen

pajzstetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Gilles San Martin / Licence: CC BY-SA 2.0

Fák és cserjék esetében a tél végi lemosó permetezéssel, valamint a lárvarajzás idején, nyáron történő permetezéssel védekezhetünk a kártevő ellen. Utóbbi célra például Karate rovarölő szert használhatunk.

Mivel a pajzstetű kedveli a száraz, meleg környezetet, ezért megelőzésképp fontos a szobanövények párásítása. Ha ennek ellenére is bekövetkezik a fertőzés, első lépésként különítsük el a beteg növényt és kezdjük el a kezelését.

Ha nem szeretnénk egyből bolti rovarölő szerhez nyúlni, házi módszerekkel is kísérletezhetünk. Ilyen például a növény szappanos vagy mosogatószeres vízzel történő lemosása. Étolaj, sampon és víz keverékéből olajos spray-t is készíthetünk.

Először mindig csak a növény egy kis részén vessük be a keveréket, és ha meggyőződtünk róla, hogy a növénynek nem árt, de a kártevők eltávolíthatók vele, akkor vessük be az egész növényen. Enyhébb fertőzés esetén elegendő lehet, ha alkoholos pamaccsal letöröljük a pajzstetveket.

Ha egyik módszert sem érezzük hatékonynak, akkor vessünk be rovarirtó szert, vagy, ha menthetetlennek tűnik a növényünk, inkább váljunk meg tőle.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a pajzstetvek elleni küzdelemben!

Képek forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0; Flickr / Szerző: Gilles San Martin / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Bálint Gazda – Hogyan védekezhetek a pajzstetvek ellen?; Hobbikert – Pajzstetű szívja a szobanövény vérét, segítség!

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert