taplógomba
taplógomba

Kép forrása: Pixabay.com

A taplógombák korhadó fatörzseken, idősebb fákon és fiatal facsemetéken egyaránt megjelenhetnek, gyümölcsfákon és erdei fákon is megtelepednek. Több száz taplógomba fajt ismerünk ezek rendkívül változatos megjelenésűek és méretűek, gyakran parazita életmódot folytatnak.

A taplógombák kártétele a fák és cserjék fás részeinek pusztítása. Gombafonalaikkal kémiai bomlást okoznak a fás növények belsejében, a fás részek életműködése megszűnik, a fatest porhanyóssá, odvassá válik.

Azok az ágak melyeket taplógomba támad meg, könnyen törnek a szél és hó hatására, mivel rugalmasságuk, szilárdságuk lényegében megszűnik. A taplógombák a fákon ejtett sebeken, nyílásokon keresztül fertőznek és terjednek spóráikkal.

Védekezés a taplógomba ellen

taplógomba

Kép forrása: Pixabay.com

A taplógomba elleni védekezés egyik legfontosabb része a megelőzés, a fák sebeit, sérüléseit mindig kezeljük fasebkezelő szerrel.

Ha már taplógombával fertőzött a fa, akkor ki kell faragni a fertőzött részt és alatta néhány centiméternyi egészséges részt, vagy pedig erősen vissza kell vágni. Ez drasztikus lépésnek tűnik, de gátat szabhatjuk a fertőzés továbbterjedésének.

Az így keletkező sebeket fertőtlenítsük le például rézgálic oldattal, vagy permetezzük le. Nyugalmi időben végzett lemosó permetezéssel is védekezhetünk, a permetezéshez réztartalmú szert válasszunk.

Ha menthetetlennek tűnik a fa, akkor vágjuk ki, és égessük el, így megelőzve, hogy más fákra is átterjedjen a fertőzés.

Képek forrása: Pixabay.com

Források:

Ezermester – Taplótámadás

Édenkert – Taplógomba fákon, csemetéken

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert