vakond
vakond

Kép forrása: Pixabay.com

A vakond megítélése nagyon vegyes a kertészkedők körében, sokan kártevőként tekintenek rá, míg mások egy aranyos kis fekete állatot látnak benne, köszönhetően talán Zdeněk Miler Kisvakondjának is.

A közönséges vakond (Talpa europaea) a vakondfélék családjába tartozó emlős, mely Európa szerte gyakori, hazánkban is sűrűn találkozni vele a kertekben. Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000Ft.

A vakond kb. 15-17 cm-es fekete, tömött, puha bundájú állat. Szeme apró, szinte beleolvad a bundájába, látása nem túl jó, szaglása és hallása viszont kiváló. Első lábai az ásáshoz alkalmazkodtak, erőteljes karmaival könnyedén ás a talajban.

Miközben járatokat ás és vadászik képes károkat okozni a kertben például azzal, hogy kitúrhatja a palántákat, megsértheti a növények gyökerét és túrásával elrondíthatja a pázsitot.

A vakond azonban az előbbi kellemetlenségek ellenére is inkább hasznos állat, mintsem irtani való kártevő, ugyanis táplálékát a föld alatt élő rovarok jelentik, melyek gyakran kártevők. Elfogyasztja a cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, más rovatokat, és ezek lárváit, a csigákat és időnként a gilisztákat is.

Védekezés a vakond ellen

vakond

Kép forrása: Pixabay.com

A vakond ellen számos megoldást bevethetünk, az olyan megoldásokat részesítsük előnyben, melyek nem járnak az állat pusztulásával, csak a befogására, távol tartására szolgálnak. A vakond, ha nem talál elegendő táplálékot a talajban magától is tovább áll. A befogott vakondot engedjük el egy távoli réten, mezőn, ahol senkinek sem okoz kárt.

Számos praktika forog közszájon, az egyik ilyen az olajjal, benzinnel, petróleummal átitatott rongy vakondtúrásba tömése, vagy ezeknek az ártalmas anyagoknak a járatba öntése. Ezek az anyagok tényleg irritálják a vakondot, azonban rendkívül ártalmasak a talajra nézve, erősen környezetszennyezők.

Másik gyakori megoldás a törmelékek, üvegszilánkok egyéb szúrós tárgyak járatba tömködése. Ezek esetleg megsebezhetik az állatot, mely ezt követően máshol fog a felszínre jönni. Se nem szép, se nem biztonságos megoldás a kertben.

vakond

Kép forrása: Pixabay.com

A kiöntés szintén ismert vakond űző módszer, azonban nem túl hatékony ráadásul pazarló is, mert a víz nagy részét a talaj veszi fel, a vakond pedig választ egy másik kijáratot a távozásra.

Léteznek a kertre ártalmatlan praktikák is, melyek már valamivel, nagyobb sikerrel kecsegtetnek. Az egyik ilyen a hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) közismert nevén vakondfű vagy vakondűző ültetése.

A vakondűző, csak akkor alkalmas a vakond távoltartására, ha az állat ásás közben megsérti a gyökereit, ilyenkor a gyökérzet, irritáló szagot áraszt. Ha azonban a vakond kikerüli a növényt, nem érintkezik vele, teljesen hatástalan. A növény tejnedve mérgező, ezért kisgyerekes kertbe nem jó választás.

vakond

Kép forrása: Pixabay.com

Biztonságos, és szeles időben jól működő megoldás a sörösüveg leásása, melynek földből kiálló nyaka szélben „fütyülő” hangot ad ki, ami zavarja a vakondot és menekülésre készteti. Szélcsendes időben, azonban nem sok eredményt érhetünk el ezzel a megoldással.

Ha még nem tartunk kutyát, de terveink között szerepel és vakond problémáink is vannak, akkor egy kotorékeb beszerzése megoldást jelenthet, azonban ez nem a legbékésebb módszer és könnyen a vakond életébe kerülhet.

Választhatunk a kereskedelemben kapható eszközök közül is, léteznek vakond csapdák, melyek a járatba helyezhetők, jellemzően trükkös ajtajú kis hengerek. Az így befogott állatot elengedhetjük máshol, ahol nem okoz problémát a jelenléte.

Hatékony megoldás az ultrahangos vakond riasztó is, amelyeket azokon a helyeken kell leszúrni, ahol a vakond a legaktívabb. Az ultrahangos riasztók a vakond számára zavaró hangot bocsátanak ki, így késztetve távozásra az állatot. Előfordul azonban, hogy hozzászoknak a hanghoz és hatástalanná válik a riasztó.

Költséges megoldás a vakondháló, melyet a gyep alá kell teríteni, ezt füvesítés, kertrendezés előtt érdemes elvégezni, mivel rengeteg munkával, földmunkával is jár. A vakond így nem tudja a felszínre túrni a földet, nem láthatók a zavaró földkupacok.

Kapcsolódó téma: Vakondháló telepítése – Részletes útmutató

Ez a megoldás nem űzi ki a kertből a vakondot, a föld alatt tovább tud tevékenykedni, a helytelenül lerakott háló alól pedig ki tudja hordani a földet. Ennek következtében a gyep gyökérállománya lényegében szabadon marad, így pedig vizet és tápanyagot sem tud felvenni.

vakond

Kép forrása: Pixabay.com

Biológiailag lebomló készítmény a STV Defenders vakondriasztó granulátum ricinussal, melyet a talajra kell szórni,  beöntözzéssel gyorsíthatjuk a feloldódását. Nem pusztítja el a vakondokat, csak segít távol tartani őket, a vakondok számára kellemetlen ízével és illatával.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a vakond elleni védekezésben, sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Wikipédia; Agroinform

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert