bakancs
bakancs

Kép forrása: Pixabay.com

Bár a kertben való ténykedés alapvetően nem tűnik veszélyes feladatnak, mégis érdemes elővigyázatosnak lenni, amikor előkerül a kapa, az ásó vagy akár a fűnyíró. Sokan nem is gondolnák, de egy megfelelő munkáscipő viselete nagyon sokat tehet azért, hogy épségben maradjon az ember lába, mikor beleveti magát a nagy munkába, nem beszélve arról, hogy a tested is hálás lesz mindezért.

Sokan gondolják, hogy az elnyűtt tornacipő vagy a nyári hőségben akár egy agyon használt papucs ideális viselet lehet a kertben, különösen ha olyan rutinnak számító munkáról van szó, mint a gereblyézés, a gyomok eltávolítása, az öntözés vagy néhány virág elültetése.

Viszont ha úgy gondolod, hogy szeretnéd magad megóvni a kisebb sérülésektől is és jó lenne ha a hétvégi kerti móka nem a fájdalomról szólna, akkor érdemes beszerezni egy munkáscipőt, amely mindig startra készen vár majd rád.

Mégis hogy óvhatná meg a lábakat egy cipő?

Igen fájdalmas, ha megsérti az ember a lábujjait vagy a körmeit, nem beszélve arról, hogy a sebbe a körülmények miatt könnyen szennyeződés is kerülhet. Vagyis az alap, hogy a kerti munkák során mindenképpen zárt cipőt ajánlott viselni, hiszen az ásó és a kapa csak addig jó barátok, amíg a földet művelik és nem fájdalmat okoznak. Hidd el, a lábujjaid hálásak lesznek, ha vigyázol rájuk!

Miben más egy munkáscipő, mint egy régi tornacipő?

Első ránézésre ugyan nem sok különbség van a két fajta lábbeli között, mégis számos eltérés van, amelyek sokat nyomnak a latba, ha kerti munkáról van szó. Az egyik leglényegesebb szempont az, hogy egy ideális munkáscipő megfelelően szellőzik, vagyis nem hagyja, hogy beizzadjon a lábad akkor sem, ha több órát töltesz kinn a kertben.

Ezzel pedig elejét is vetted az esetleges gombás fertőzések kialakulásának is, de a kellemetlen szagoktól sem kell tartanod. Emellett ezeknek a lábbeliknek a talpa speciálisan kialakított, amely biztosítja az ideális súlyelosztást, növelve ezzel a komfortérzetedet és az ízületeid, gerinced védelmét a hétköznapi tevékenységek során.

Nem beszélve arról, hogy ezzel elkerülheted azt a kellemetlen érzést, amikor a cipő ami a lábadon van valahol nyom, sebes lesz miatta a lábad, töri a sarkad vagy éppen kellemetlen a lábujjaid számára.

Ugyanis a munkás cipők kifejezetten fizikai tevékenységhez vannak kitalálva, míg a tornacipőnek nem ez a fő funkciója. Vagyis ami a sétához vagy a városban rohangáláshoz annak idején kényelmes volt, nem biztos, hogy hosszú távon a kertben is jó szolgálatot tesz.

Hosszú távon a gerincedet és ízületeidet is kímélheted

Bár a heti néhány óra amit a kertben tölt az ember nem tűnik számottevőnek, viszont mivel fizikai munkát végzel közben, komoly hatása van az izmaidra és az ízületeidre hosszú távon. Hiszen ha csak minimális időd is van az ilyen jellegű tevékenységekre, átlagosan napi fél órát legalább eltölt az ember az udvaron.

Ez pedig már számít, nem is kicsit. Így egy nem megfelelő cipő viselése esetén viszont előbb utóbb megjelenik az a fránya derékfájás vagy egyéb kellemetlenség.

Milyen sérülés érhet kertészkedés közben?

Bár elsőre nem tűnik veszélyesnek, ha az ember a saját kertjében tevékenykedik az otthona nyugalmában, azonban nem ilyen egyszerű ez a történet. Ahol szerszámokkal folyik a munka, ott bizony folyamatosan fennáll a kisebb-nagyobb sérülések lehetősége.

Vagyis nem szabad félvállról venni a dolgot és jobb félni mint megijedni alapon nem árt megfelelő lábbelit viselni az ilyen tevékenységekhez sem. A grandis.hu ebben a cikkben összegyűjtötte azokat a kint végzett munkákat, amelyek a lábak szempontjából a legveszélyesebbnek számítanak.

Láthatod, hogy számos olyan szempont létezik, amelyek mind azt támasztják alá, hogy érdemes munkás cipőt viselni a kertben. Bár jó ötletnek tűnhet még egy esélyt adni a régi elnyűtt, kedvenc sportcipődnek egy ilyen terepen, hosszú távon mégis inkább érdemes búcsút venni tőle és beszerezni egy kifejezetten fizikai munkához gyártott, kényelmes és számos szempontból az egészségedet szolgáló lábbelit.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert