indiai sül

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rufus46

Indiai sül (Hystrix indica) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölyköt már láthatják az állatpark látogatói.

A kis sül százöt napnyi vemhesség után, szőrös-sörtés bundával jött a világra két héttel ezelőtt – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-vel kedden. Tüskéi a születéskor még nagyon puhák voltak, de néhány óra után megkeményedtek. Az újszülött kölyök súlya körülbelül háromszáz gramm volt, szilárd takarmánnyal és tizenkilenc hetes koráig még anyatejjel is táplálkozik.

A parkban élő három ivarérett állat és a kölyök éjszakai életmódot folytat. Mivel látásuk nem túl jó, szaglásukra hagyatkoznak, gumók, gyökerek, lehullott gyümölcsök és bogyók után kutatnak. Mint minden rágcsálónak, ennek a fajnak is egész életében nőnek a fogai. Annak érdekében, hogy rövidre koptassák, ágakat és csontokat is rágnak – tette hozzá a szóvivő.

Az Ázsia távol-keleti részén és a Közel-Keleten élő állat legfeltűnőbb sajátossága a test hát- és felső oldalát borító fekete-fehér tüskék sokasága. Ezek igen hatásosak támadás esetén, ha az állat veszélyben érzi magát, tüskéit felmereszti és hangosan zörgeti.

A jellegzetes figyelmeztető, csörgő hangot az állat farkán lévő üreges tüskevégződések keltik. A hatalmas – olykor negyvenöt centiméter hosszúságú – tüskékkel komoly sérüléseket tudnak okozni ellenségeiknek.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rufus46

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik