japán arália

A szobaarália, vagy japán arália (Fatsia japonica) bemutatása, gondozása

japán arália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Trisha / Licence: CC BY-ND 2.0

A szobaarália, vagy japán arália (Fatsia japonica) ahogy erre latin neve is következtetni enged Japán és Korea déli vidékeiről származó örökzöld cserje, amelyet hazánkban szobanövényként tartanak leginkább.

Díszítőértékét nyélen ülő, erősen szeldelt nagyméretű fényes levelei, valamint középmagas termete adják. Ősszel ráadásul, piszkosfehér, gömbvirágzatot is fejleszt.

japán arália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dan Kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ellenálló növény, jól tűri a levegő szennyezőanyag tartalmát, így előkertben, városban való tartásra is alkalmas.

Ha kertben szeretnénk nevelni, vásároljunk kertészettől, erre alkalmas példányt, a szobanövénynek termesztett növények, csak nehezen alkalmazkodnak a szabadban lévő feltételekhez.

Írásunkban a lakásban tartott szobaarália gondozására térnénk ki. Helyigényes növény, ezt mindenképpen mérlegeljük vásárlása előtt. Elhelyezéséhez keressünk egy olyan szegletet a lakásban, ahol kissé hűvösebb van, és tűző nap nem, csak szórt fény éri.

japán arália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Heather & Mike / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Öntözése során a mértékletesség és a rendszeresség a két kulcsszó. Kapjon rendszeres öntözővizet, de ne öntözzük túl, mert a gyökerek rothadását érhetjük el vele.

Télen keressünk számára, egy 10fok körüli világos helyet. Szaporítása félig fás dugványról történik. Kártevők közül a takácsatka és a pajzstetű megjelenésével lehet számolni. 

Képek forrása: Flickr / Szerző: Dan Kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Heather & Mike / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Trisha / Licence: CC BY-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények