borbolya

Akinek van kertje, az tudja, hogy nincs olyan, hogy ne legyen hely egy új növény számára. Folyton újabb és újabb csodás fajtákat fedezünk fel, amelyeknek nem tudunk ellenállni. A lenyűgöző megjelenésű japán borbolya (Berberis thunbergii) például egy közülük – mire a cikkünk végére érsz, biztosak vagyunk benne, hogy te is akarsz majd néhány tövet a kertedbe!

Mit kell tudni a japán borbolyáról?

A japán borbolya (Berberis thunbergii) egy kompakt, középmagas növekedésű, lombhullató, tüskés díszcserje, melynek számos színes levelű fajtája ismert. A legtöbben a különleges színekben pompázó, szemet gyönyörködtető lombja miatt ültetik. Kifejezetten igénytelen, könnyen nevelhető dísznövény.

Ha kezdő kertész vagy, de egy igazán látványos növényt szeretnél a kertbe, bátran ajánljuk! Tavasszal jelennek meg apró, sárga virágai, melyekből őszre hosszúkás alakú, piros bogyótermések fejlődnek. A termés télen is a bokron marad, a hó alól kikandikáló piros bogyók pedig szép téli díszként szolgálnak.

A japán borbolya gondozása

Ez az egyedi megjelenésű díszcserje egy igen hálás, könnyen nevelhető növény, amely jól tűri a szárazságot is. Szépen fejlődik a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, általános kerti talajokon.

A japán borbolyát ajánlott napos vagy enyhén félárnyékos helyre ültetni, ugyanis a megfelelő levélszíneződés érdekében sok napfényre van szüksége. Metszést csak a magasabbra növő fajták igényelnek, melyeket akár alacsony sövényként is ültethetünk.

Nem jellemző, hogy a japán borbolyán kártevők jelennének meg, kórokozók közül viszont a lisztharmat megtámadhatja. Ez leginkább esős időjárásban fordulhat elő, amikor a lombozat nem tud megfelelően kiszáradni, ezért öntözéskor is fontos ügyelni arra, hogy csak a gyökérzónába juttassunk vizet, és kerüljük, hogy a lombozat nedves legyen.

borbolya

Kép forrása: Gardencentrum.hu

Szebbnél szebb japán borbolya fajták

Lássuk milyen fajták közül válogathatsz, ha te is japán borbolyával vinnél színt a kertedbe!

Berberis thunbergii ’Orange Ice’ – Pirosas-narancs levelű japán borbolya

Az ’Orange Ice’ egy viszonylag új nemesítés, amely nagy népszerűségnek örvend. Egyike a legkülönlegesebb, legfeltűnőbb színű japán borbolyáknak. Kompakt növekedésű, hajtásai felálló habitusúak, kifejlett korában pedig kb. 50-60 cm-es magasságot ér el, így kiválóan alkalmas alacsonyabb sövénynek is.

Apró levelei kihajtáskor zöldek, majd narancssárgává válnak, ezt a színt pedig egész évben megtartják. Különleges részlet a levél világos színű széle, amely azt a benyomást kelti, mintha a leveleket jég szegélyezné.

borbolya

Kép forrása: Getty Images

Berberis thunbergii ’Concorde’ – Lilásbordó levelű japán borbolya

Ha inkább egy sötét levelű cserjét látnál szívesen az udvarodon, kertedben akkor számodra a ’Concorde’ japán borbolya lehet a megfelelő választás. Ez is egy kompakt, gömbölyded növekedésű, kb. 50-60 cm-es magasságot elérő, lassan növekedő fajta, amely mélybordó árnyalatú levelekkel díszít.

Szoliterként is szépen mutat, de jó kontrasztot képez élénkebb színű vagy világos árnyalatú virágokkal, levelekkel díszítő növényekkel.

Berberis thunbergii ’Golden Rocket’ – Aranysárga borbolya

A ’Golden Rocket’ az előbbi kettőtől eltérően egy oszlopos növekedésű borbolya, mely nyáron zöldes-aranysárga levelekkel, ősszel narancsra színeződő lombjával, télen pedig a vesszőkön maradó piros bogyóterméseivel díszíti a kertet. Kifejlett magassága kb. 80-100 cm, szélessége 50 cm körül alakul. Jól viseli a száraz és agyagos talajokat is.

Ugye, hogy meghoztuk a kedvedet a japán borbolya ültetéséhez? Válaszd ki a neked legjobban tetsző fajtákat, és hozz létre egy színes kavalkádot a kertben! Az igazán hatásos látványhoz érdemes csoportosan, akár több helyre ültetni őket a virágágyásban.

Kiválóan alkalmas térelválasztónak vagy sövények, de önállóan is jól mutat. Ültess japán borbolyát, és minden évszakban csodás látványban lehet részed!

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu!

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék