japán díszcseresznye

A japán díszcseresznye (Prunus serrulata) bemutatása, gondozása

A japán díszcseresznye (Prunus serrulata) egy rendkívül mutatós, virágzó díszfa, melynek tavaszi virágzása Japánban és világszerte ünnep. Japán nemzeti növénye, azonban nemcsak erről híres, ugyanis Japán és az USA barátságának jelképei is.

Rengeteg hibrid létezik, melyek kivétel nélkül pompás fehér, vagy rózsaszínű virágzuhataggal kápráztatják el a szemlélődőket. Bár főként virágai miatt népszerű, a levélzetéről sem szabad megfeledkezni.

A fogazott szélű levelek alkotta lombozat, egyes hibrideknél bordó és sárga színben játszik ősszel. A kertészetek csüngő koronájú változatát is forgalmazzák.

japán díszcseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A japán díszcseresznye nevelése viszonylag egyszerű, azonban a betegségekre és a kártevőkre is kényes. Az atkák, tetvek, és a lombrágó hernyók egyaránt célba vehetik, monília miatt virághervadás, levélfoltosodás és lisztharmat szintén megtámadhatja.

Ültetési helyéül napos, vagy világos helyet keressünk, ahol a talaj bővelkedik tápanyagokban, és átereszti a nedvességet. Szereti, ha kissé nedves a földje, nyári száraz időszakokban mindenképp öntözni kell az idősebb növényeket is, egyébként elég csak az ifjabbakat.

Ha metszeni szeretnénk, várjuk meg, míg elvirágzik. Szaporítani oltással és szemzéssel lehet, esetleg nyár elején zölddugvánnyal.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék