japán gyöngyvessző

A japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) bemutatása, gondozása

japán gyöngyvessző

Kép forrása: Pixabay.com

A japán gyöngyvessző vagy pompás gyöngyvessző (Spiraea japonica; Spiraea bumalda), Kína, Korea és Japán területén őshonos, kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő virágzó díszcserje.

Díszét a felfelé törekvő szárakon nyíló rózsaszínes-lila vagy fehér virágai, valamint lándzsaszerű levelei adják, melyek az év egyes szakaszaiban, más-más színben tündökölnek.

Levelei a kihajtáskor még bordós-narancs színben játszanak, majd nyáron élénkzöld színűre változnak, hogy aztán őszre ismét bordós árnyalatúra színeződjenek. Ernyős, apró csillag alakú virágok alkotta virágzatát nyáron csodálhatjuk meg.

A japán gyöngyvessző jó ellenálló képessége miatt, nemcsak a kerteket, hanem a közterületeket és parkokat is meghódította.

A japán gyöngyvessző főleg világos, napos helyre ültetve pompázik, de félárnyékban is boldogul. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízelvezető legyen.

Az átmeneti szárazság nem okoz problémát számára, de ha igazán jót akarunk tenni vele, akkor mérsékelten öntözzük, bőséges virágzással hálálja meg!

A japán gyöngyvessző másodvirágzásra is ösztönözhető, ehhez nem kell mást tenni, mint az elszáradt virágokat levágni. Amint beköszönt a tavasz, érdemes alaposan visszavágni, így az új hajtások szépen virágoznak majd.

Kártevők általában nem károsítják, esetenként azonban célba vehetik a levéltetvek. Betegségek közül a tűzelhalás, levélfoltosodás és a lisztharmat is károsíthatja. Szaporítani tőosztással lehet ősszel, valamint nyáron zölddugványokkal.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék